(VIDEO): Pogledajte “Četverored”, film o Bleiburškoj tragediji koji se u javnosti prešućuje

U svibnju svake godine prisjećamo se Bleiburške tragedije i hrvatskih žrtava križnih puteva, poslijeratnih partizanskih zločina nezapamćenih u ovom dijelu Europe.

Svake godine se uredno održavala Bleiburška komemoracija na Bleiburškom polju, na prostoru u privatnom, hrvatskom vlasništvu i tamo se dostojanstveno i s ponosom, uz svetu misu, prisjećamo svih hrvatskih žrtava ubijenih bez suđenja. No, ove godine komemoracije u Bleiburgu nema.

Također, dodatni udarac svim žrtvama zadale su austrijske pokrajinske vlasti uklanjanjem povijesnog hrvatskog grba sa spomenika, kojega su lažno nazvali ustaškim, a uklonjen je i natpis “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

[product id = 5510]

Slična je situacija i u medijskom obilježavanju Bleiburške tragedije, ako znamo da je o toj velikoj tragediji snimljen jedan jedini igrani dugometražni film, davne 1999. godine.

Četverored, hrvatski dugometražni film iz 1999. godine koji opisuje stradanje Hrvata na Bleiburškom polju.  Film se temelji na romanu Ivana Aralice i prvi je igrani film na temu Bleiburga i tragedije Križnih puteva Hrvata 1945. i premijerno je prikazan na HTV-u 1999. godine. Redatelj je Jakov Sedlar.

TV-serija i film nikada više nisu prikazani na HTV-u bez obzira na to što je velik broj gledatelja tražio reprizu, a sam film je jedan od najgledanijih u povijesti HRT-a. Zašto je situacija takva, ne znamo, ali možemo pretpostaviti.

Sve, ali baš sve ekipe koje su vodile HTV od 2000. do danas, napravili su ako ne sve, onda vrlo mnogo da se ni o Bleiburgu ni o drugim traumatičnim temama iz hrvatske povijesti ne kaže ništa mimo “istine” koju je tijekom pola stoljeća servirala jugo-komunistička historiografija.

Žalosno je ovo, ali istinito. Po ocjeni većine gledatelja, radi se o dobrome filmu, sasvim sigurno boljemu od mase srpskoga, bosanskoga, slovenskoga i ostalog regionalnoga smeća koje HTV skupo plaća i njime provodi nečiju ”kurikulnu” reformu.

Tko nije, neka obavezno pogleda film Četverored kojega smo pronašli na bespućima interneta i radi očuvanja sjećanja na žrtve Križnih puteva objavljujemo ga na našem youtube kanalu:

Autorska i ostala prava na film pripadaju isključivo njihovim vlasnicima.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati