Danas grb s prvim bijelim poljem nazivaju ustaškim, a još 1973. je sud SFRJ presudio da se radi o povijesnom hrvatskom grbu

Austrijske su pokrajinske vlasti uklonile hrvatski grb i natpis “U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci” sa spomenika žrtvama na Bleiburgu. Obrazloženje je da se radi o ustaškom grbu iako im taj grb nije smetao od sredine osamdesetih godina sve do prije nekoliko dana.

Možemo biti počašćeni što jedna Austrija, zemlja bogate tradicije visoke razine ljudskih prava i sloboda, koja je cijelom čovječanstvu podarila mirotvorca i filantropa Adolfa Hitlera brine o hrvatskim simbolima i o tome kako se oni prikazuju u javnom prostoru. Hrvatski grb s bijelim poljem označen je ustaškim i kao takav nije dostojan stajati na austrijskom tlu (na zemlji u hrvatskom vlasništvu), dok neki drugi grobovi i spomenici imaju više sreće:

Swastikas on Austrian tombstones defy official ban | The Times of Israel
Velika Njemačka i kukasti križ na austrijskim grobljima ne predstavljaju problem

Koji je stvarni razlog iza skidanja grba sa spomenika nije poznato, pa nikada nećemo saznati je li riječ o čistoj političkoj odluci jer je tamošnja vlast krajnje lijeva ili pak ustaškom režimu zamjeraju što nije bio dovoljno odan režimu najvećeg sina austrijskog naroda i narodnosti, Herr Adolfu, pa stoga uklanjaju ustaške simbole (iako sporni grb nije ustaški simbol).

Bez obzira na razloge, čudi razina neznanja austrijskih vlasti, posebno u svjetlu činjenice da smo u zajedničkoj državi s njima proveli više stoljeća, a šahovnica je u tom razdoblju počinjala upravo spornim bijelim poljem.

No, ako već demokratska Austrija ne zna da grb s prvim bijelim poljem nije ustaški, znao je to sud bivše komunističke Jugoslavije još 1973. godine, o čemu u nastavku teksta donosimo dokumente.

Godine 1973. prekršajni sudac u Zagrebu, prema prijavi tadašnje zagrebačke milicije, osudio je dvojicu Hrvata zbog javnog isticanja hrvatske zastave bez “socijalističkog obilježja” (crvena zvijezda petokraka) i s “ustaškim grbom” (hrvatski grb s prvim bijelim poljem).

Tadašnje Republičko vijeće za prekršaje, na njihovu žalbu, doduše je potvrdilo presudu prekršajnog suca u dijelu što su javno istakli hrvatsku zastavu bez “socijalističkog obilježja”, ali ju je poništilo u dijelu gdje se tvrdilo da ja hrvatski grb s prvim bijelim poljem “ustaški grb”, prihvativši žalbeni navod da se radi o „historijskom hrvatskom grbu“.

Na njihovu daljnju žalbu, tadašnji Vrhovni sud Hrvatske je potvrdio presudu Republičkog vijeća za prekršaje – ponovivši obrazloženje u dijelu gdje se odbija tvrdnja iz prvotne presude da je hrvatski grb s prvim bijelom poljem “ustaški grb”.

Činjenica da je sudstvo jedne totalitarne, komunističke države koja je na svaki način zatirala hrvatski identitet imala zdraviji odnos, po pitanju hrvatskih nacionalnih simbola, u kontekstu ove presude od današnjih sudova i medija u Hrvatskoj, a vidimo i u Austriji predstavlja poraz demokracije, civilizacije, ljudskosti, istine, ali dijelom i hrvatskog naroda, jer uistinu je porazna činjenica da se narod ne može obraniti od laži koje se pišu i izgovaraju o simbolima pod kojima je stvarana Hrvatska.

Prije pedesetak godina je jugoslavenski sud potvrdio da je grb s prvim bijelim poljem povijesni grb, prije četrdesetak godina takav je grb postavljen na Bleiburškom polju, prije tridesetak godina su se najviši državni dužnosnici, kao i državne službe kitile ovim, tada službenim grbom, a danas, taj povijesni grb pod kojim se hrvatska stvarala i koji više stoljeća označava hrvatski nacionalni identitet označen je kao ustaški, neprihvatljiv i “zabranjen”.

Krenulo je to od “hrvatskih” medija i političara, a sada se to proširilo i na Austriju.

Hej, umorna zemljo izmučena, ima li još tko umrijeti za te…

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati