Radnić o previranjima u HVIDR-i: Sve je to dobro poznati i predvidljiv scenarij na koji samo naivci ‘padaju’

Dragovoljac Domovinskog rata, pukovnik HV-a i ratni zapovjednik HOS-a Damir Radnić komentirao je za Direktno previranja u najvećoj braniteljskoj udruzi HVIDR-i zbog kontroverznih izjava Milorada Pupovca; od najave prosvjeda, traženja raskida koalicije sa SDSS-om do zahtjeva za smjenom dugogodišnjeg čelnika, HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića.

Na kraju ‘balade’ Đakić je dobio ‘jednoglasnu’ potporu za daljnje vođenje HVIDR-e, a iz udruge su pozvali čelnika SDSS-a na razgovor da zajednički  ‘razbistre’ teme i pitanja u kojima se mimoilaze.

Naš sugovornik nema visoko mišljenje o braniteljskim udrugama jer nijedna, tvrdi “ne radi svoj posao, a to je briga za branitelje i članove njihovih obitelji”.

I sam je na početku bio član HVIDR-e i Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, ali je to prestao biti jer je shvatio, otkriva, da je to samo gubljenje vremena i da od tih braniteljskih udruga koristi imaju samo pojedinci i to ne nužno u materijalnom smislu, nego i u političkom i svakom drugom.

Sve je krivo postavljeno

“Sve je krivo postavljeno, počevši od Zakona o udrugama. Pa mi imamo najmanje 1200 braniteljskih udruga. Sada zamislite 1200 čelnika udruga, isto toliko njihovih zamjenika pa tajnika, pa članstvo, to su ogromne brojke… Sve je to samo pokriće za uzimanje novca iz državnog proračuna, županija, gradova, općina…”, nabraja taj legendarni branitelj Vukovara koji i sam priznaje da je njegovo mišljenje o udrugama ‘strašno loše’.

Svoju tezu kako se braniteljske udruge najmanje bave onim što bi trebale, a to je briga o članovima i njihovim obiteljima te čuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu, Radnić argumentira izvješćem Manolićeve komisije o Vukovaru u kojem se njih, branitelje tog grada, naziva izdajicama i dezerterima.

“Vjerovali ili ne, jedino izvješće o ratu u Vukovaru je izvješće Manolićeve komisije iako Branko Borković i ja te još neki ljudi tražimo već godinama od Sabora, Vlade, predsjednika i predsjednice države i Ustavnog suda da se ono poništi i da se konačno pozovu ratni zapovjednici Vukovara kako bi podnijeli izvješće o ratnim događanjima. Mislite li da je ijednu braniteljsku udrugu briga za to?”, retorički pita taj HOS-ovac.

Igrokaz za javnost

Komentirajući previranja u braniteljskim udrugama i u HVIDR-i, kao i njihove zahtjeve zbog izjava Milorada Pupovca, Radnić ističe da je riječ o jednom velikom igrokazu za javnost.

“To su sve moji prijatelji, znanci i suborci, ali ništa od toga. Imate dugovječne saborske zastupnike koji su za to vrijeme uspjeli zaposliti i svoje praunuke; koliko su samo zastupnici poput primjerice Pupovca i Radina uzeli milijuna iz državnog proračuna? O tome nitko ne govori. Sada se napada Pupovca jer se približavaju izbori pa je zgodno malo dizati tenzije i skretati pozornost s drugih problema, da bi se opet kao zbili redovi… Sve je to dobro poznati i predvidljiv scenarij na koji samo naivci ‘padaju'”, uvjeren je naš sugovornik.

O samoj situaciji u HVIDR-i navodi kako sve što je iznio o braniteljskim udrugama općenito vrijedi za svaku udrugu pojedinačno, pa tako i za njih. “Đakić nije ništa bolji ni lošiji od drugih čelnika braniteljskih udruga, a svi su loši zato što ne rade svoj posao”, otvoren je Radnić koji kaže da razumije kako Đakić mora nivelirati između politike i braniteljske populacije te da o njemu ne može ništa loše reći u smislu njegove uloge u Domovinskom ratu jer je riječ o branitelju, dragovoljcu i invalidu Domovinskog rata, ali da on svoju poziciju čuva kao i svi ostali.

Skidaju slike vukovarskih heroja kako se ne bi kome zamjerili

Otkriva i poraznu činjenicu da niti jedna od stotina braniteljskih udruga nije dala potporu oko dokumentarnog filma vrsne novinarke Nade Prkačin ‘Štafeta smrti’ koja je ovjekovječila fascinantnu priču o 11-orici HOS-ovaca i gardista koji su svojim tijelima ‘čistili’ minsko polje kako bi omogućili hrvatskim civilima iz okupiranih Bogdanovaca da dođu do slobodnog teritorija.

“U četvrtak navečer bio sam u Ivanić-Gradu gdje smo 93. put prikazali taj dokumentarni film o herojima Domovinskog rata. Prošli smo 93 grada i općine u Hrvatskoj i BiH; prošli tisuće i tisuće kilometara kako bi ta herojska priča došla do što većeg broja gledatelja. Mislite da je ijedna braniteljska udruga pokazala interes za taj vrijedni projekt?”, ponavlja rezignirano naš sugovornik.

Ogorčen je i što je na Dan branitelja Zaprešića “nekakav predsjednik lokalnog ogranka HVIDR-e naložio da se s izložbe makne slika francuskog dragovoljca Domovinskog rata, vukovarskog heroja i pripadnik HOS–a Jean-Michel Nicoliera jer je na rukavu imao oznaku HOS-a?!”

“Učinio je to da se ne bi slučajno nekome zamjerio. I na takav postupak svi šute. Ali zato su svi glasni kad je Milorad Pupovac u pitanju. A Pupovac je čisti folklor i dio vladajućeg establishmenta još od ’91. godine. I svi će ti koji su šutjeli doći 18. studenog i pokloniti se žrtvi Vukovara. To ja zovem licemjerje”, poručuje Radnić koji sav taj igrokaz oko Pupovca, kao što je bila i oko ploče HOS-a koja nikada, ističe, nije trebala biti postavljena u Jasenovcu, služi samo za potrebe interesnih skupina. I ništa više.

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati