“Divovima” – emotivna pjesma posvećena pripadnicima satnije HOS-a Vukovar

Darko Derganc, u čast pripadnicima vukovarske satnije HOS-a napisao je pjesmu kojoj je nadjenuo naziv “Divovima“. Zanimljivo je kako je ovo jedina pjesma koju je autor napisao, jer, kako sam kaže, nikada nije osjetio poriv za pisanjem, a još manje za čitanjem pjesama, no ova je nastala u dahu, usred noći, kada je u par minuta svoje misli zapisao na papir i u par minuta je nastala ova dirljiva i emotivna pjesma. Pjesma nije nastala iz želje za pisanjem kao takvim, već je nastala iz konstantnog nemira u duši autora, zbog nedovoljno cijenjenih žrtava u obrani jedine nam domovine. Upravo iz tog razloga nastala je pjesma posvećena divovima!

Podsjetimo, od malobrojnih pripadnika vukovarske satnije HOS-a, 25 bojovnika je poginulo ili je ubijeno na Ovčari. Poginuli su u Vukovaru ili su ubijeni na Ovčari; Ivan Krajinović Ića, Rudolf Vuković Senzen, Tihomir Tomšić Tihica, Dragan Peša Šiljo, Željko Herceg Đero, Jean Michel Nicolier Francuz, Duško Smek Bosanac, Dragan Granić Pero, Vid Ivanić, Ohran Merić, Pavao Spudić Dado, Tomislav Lesić Dok, Jadranko Anić-Antić Šnicla, Robert Šilić Rora, Zdravko Špalj Papundek, Ivan Brdar, Žarko Manjkas Crvenkapa, Željko Delić Švico, Mladen Amstrong Grof, Nikola Bogojević Dugi Nidžo, Anđelko Sakač Niger, Ante Šarić, Zoran Antunović, Zdravko Bezuk i Dubravko Rusek.

Svih ostalih 36 su teži ili nešto lakši ranjenici i više puta ranjavani. Dvojica su naših suboraca 100% HRVI: Jure Mijatović i Ivica Jurčan (Čađo), nekolicina 90%, a nitko manji od 50%.

Četvoricu pripadnika još se uvijek traži; Jeana Michela Nicoliera (Francuza), Duška Smeka (Bosanca), Jadranka Anića- Antića (Šniclu) i Žarka Manjkasa (Crvenkapu). Osmorica su prošla torturu srpskih logora; Ilija Ačkar (Iko), Stjepan Dugan (Dugi), Ivica Čančar, Vlado Kovač, Zlatko Ovčar (Deda), Vijoleta Antolić (Vicky), Božo Šoković I Ivica Jurčan (Jurke).

Nakon bitke za Vukovar umrli su, dijelom od posljedica ranjavanja u Vukovaru, dijelom od bolesti ili u prometnoj nesreći; Velimir Kvesić (Velja), Goran Kitić (Kitara), Tihomir Iveta (Piđo), Ramo Hrbatović, Vijoleta Antolić (Vicky), Željko Špiljar (Žac) i Josip Abel.

U spomen na sve pripadnike vukovarske satnije HOS-a, ali i na sve ostale hrvatske branitelje koji su na oltar domovine položili svoje živote, svoje zdravlje ili dijelove svojih tijela, objavljujemo pjesmu “Divovima“. Da se nikad ne zaboravi!

U grad tame i krvi,
Grad bez ptica i pjeva,
U grad bez smijeha djece,
Gdje samo grmi i sijeva…

U grad gdje horde zla
Sa znakom Zvijeri na čelu,
Ruše, pale i kolju,
I krv nam proliše vrelu…

Doš’o je divova broj
Mali, al’ hrabar i ljut,
S ciljem i zavjetom svetim –
Da hordama stane na put.

Pedeset osam divova
Uz stotine braće stali,
Da bi u borbi krvavoj
K’o pređi ponosno pali.

Pedeset dana na jurišu
bez da ijedan klone,
U borbama prsa o prsa
Goniše sluge Sotone.

Pedeset osam divova,
Kao što zavjet i dade;
Pola ih osta u ranama,
Pola ih za Dom pade.

– Darko Derganc

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati