EKSKLUZIVNO: Agneza Aleksijević, glavna sestra vukovarske bolnice, pjesmom o Jean-Michelu Nicolieru najavljuje knjigu pjesama o bitci za Vukovar

U pripremi je knjiga pjesama posvećena bitci za Vukovar. Doc. dr. sc. Agneza Aleksijević, danas glavna sestra Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih Veterana, a 1991. ratna medicinska sestra koja je, s ostalim osobljem, u neljudskim uvjetima liječila bolesnike priprema ovu knjigu posvećenu Vukovaru i ratnoj bolnici.

U knjizi koja će svjetlo dana ugledati uskoro, nalazi se 87 pjesama, po jedna pjesma za svaki dan trajanja bitke za Vukovar, a kroz pjesme će biti opisani razni događaji iz ratnog Vukovara i na pjesnički način, progovorit će o znanim i neznanim vukovarskim herojima.

Tih heroja bilo je, ne za 87, nego za 870, pa čak i za 8700 pjesama pa ne sumnjamo kako će ova knjiga dostojno odati počast za herojskih 87 dana otpora agresoru. Doc. dr. sc. Aleksijević, inače je supruga čuvenog ratnog kirurga, dr. Zorana Aleksijevića što cijeloj ovoj priči daje dodatnu dimenziju.

[product id = 4278]

S obzirom da se radi o ljudima koji su izravni sudionici tih događaja, koji su kao djelatnici ratne vukovarske bolnice tih dana svakodnevno živjeli pakao, emocije iznesene u tim pjesmama, potpuno je sigurno, bit će iskrene, jake i nikoga neće ostati ravnodušnim.

Doc. dr. sc. Aleksijević dopustila je, ekskluzivno, portalu DOM objavu dvije pjesme iz, uskoro dovršene, knjige. Ovim putem donosimo vam jednu od njih, posvećenu francuskom dragovoljcu HOS-a i legendi obrane Vukovara, Jean – Michelu Nicolieru.

Jean – Michel

Osjetih muku
dok me tuku
dok je trajala hajka
ukazala mi se majka

„Izdrži sine
do jutra
možda svane
bolje sutra“

Majko ja nemam sutra
idem sada
u neka nepoznata
jutra

Jutrima ću te zvati
noćima sanjati
nemoj tugu piti
nemoj tužna biti

Umjesto tebe
majko
grlim smrt
vidim cvjetni vrt

Po kome šetaš
mene čekaš
zalijevaš ga suzom
i neizmjernom tugom

Majko život uzmi
uživaj slobodu
u inat
ratnom teroru

Ja ću domovinu Francusku i Hrvatsku voljeti
Boga za njih moliti
da ne dožive ponovo ovu muku
iživljavanje na nemoćnom puku

Agneza Aleksijević

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati