Denis Šeler o stvarnom stanju u Ukrajini: Kijev nije pao, ne vjerujte mainstream medijima

Oko ruske invazije na Ukrajinu možemo pratiti tisuće vijesti iz minute u minutu. No, u toj šumi informacija, lako se probiju i dezinformacije, stoga nije loše izvor informacija pronaći u onima koji iz prve ruke znaju situaciju na terenu.

Jedan od njih je zasigurno i Denis Šeler, narodni heroj Ukrajine koji vrlo dobro poznaje cijelu situaciju, a koji je na svom facebook profilu situaciju opisao na sljedeći način:

Bez obzira na hrpu dezinformacija i netočnih izvještaja mainstream medija, podaci i izvješća s terena govore o velikom neuspjehu ruske ofenzive. Ruski planovi o blitzkriegu doživjeli su potpuni neuspjeh, obzirom da znamo za planove i izjave ruskih čelnika o zauzimanju lijeve obale Dnjipra za 3 dana.

Na svim pravcima napada ruske snage su, uz enormno velike gubitke, ostvarile neznačajne prodore, pri čemu nisu zauzeli nijedan strateški važan grad. Oko Harkiva ruske snage su potučene u prva dva dana s velikim gubicima, liniju obrane u istočnoj Ukrajini nisu uspjeli probiti, kod Černjigova su zaustavljeni, a jedini značajan uspjeh ostvarili su ispod grada Herson, gdje su uspjeli zauzeti određenu teritoriju koju sada koriste za ulazak novih snaga sa Krima, te sjeverno od Kijeva, u pravcu granice s Bjelorusijom gdje su se kroz šume uspjeli probiti prema Kijevu i gdje su zaustavljeni.

Kijev nije niti pao niti je blizu toga, naprotiv! Ubačene diverzantske grupe i zalutala vozila ruske vojske uništena su, kao i dio postrojbi sjeverozapadno od grada. Obrana grada je stabilna i jača iz minute u minutu. Po izvješćima s terena, ruska vozila zaustavljaju se zbog nedostatka goriva, hrane i vode koji im se ne mogu dostaviti na većini pravaca njihovih djelovanja. Ista situacija je i u Harkivu, Černigovu, Mariupolju gdje Rusima ne preostaje ništa drugo nego bezobrazno granatirati gradove, civilne ciljeve.

Sve operativne snage koje su bile smještene uz Ukrajinsku granicu s Rusijom i Bjelorusijom su iskorištene, tj. u borbenom su poretku i rezervi nema, za popunu uništenih postrojbi dovlače se nove snage s Krima i unutrašnjosti Bjelorusije, ali ni njihov broj i resurs nije toliko velik da bi mogao donijeti nekakvu prevagu. Prvo iznenađenje je prošlo, umor radi svoje, oštrica napada se prilično otupila, i kad se na sve doda herojski otpor ukrajinskih građana, jasno je da su planovi Putina o velikoj invaziji i velikoj pobjedi propali.

Samo do danas ujutro gubici ruskih snaga iznosili su 3 500 ljudi, 540 oklopnih vozila,120 tenkova,12 aviona,9 helikoptera, više od stotinu automobilskih jedinica itd… Pokušaj desanta blizu Kijeva je spriječen rušenjem transportnog zrakoplova s desantnim snagama. Rusija igra na kartu ubacivanja manjih skupina u dubinu, ali takve postrojbe se brzo otkrivaju i neutraliziraju, čemu svjedoče i tisuće videa na društvenim mrežama.

Zbog velikog broja mrtvih ruskih vojnika, koje Rusi ostavljaju pri povlačenju, Ukrajina je zamolila međunarodni Crveni Križ da uzme na sebe sakupljanje istih i njihov prijevoz u Rusiju.

Ovo je bio pregled situacije iz drugog kuta, jer je važno situaciju sagledavati iz više kuteva kako bi se mogla dobiti što objektivnija i realnija slika stanja u Ukrajini. Kako god bilo, molimo za mir i što manje žrtava!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati