Ukrajinac poginuo kako bi Hrvati dobili pitku vodu nakon povratka u Glinu 1995: Svojim tijelom spasio je živote civila i svog suborca

Ukrajina je trenutno pod ruskom invazijom i žrtva je vojne agresije. Ginu i vojnici i civili, a žestoke se borbe vode već cijeli dan. Počeo je otvoreni rat. Cijela Hrvatska daje podršku napadnutoj Ukrajini, a mi ovim putem podsjećamo na jednog od heroja Domovinskog rata, rođenog Ukrajinca koji je došao ovdje u sklopu ukrajinskog bataljuna UNCRO-a, a nedavno je dobio i spoemnik.

Povodom 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Ukrajine i HrvatskeIvica Orkan Pandža je  zajedno sa ukrajinskim veleposlanikom Kirilič Vasiljem i vojnim atašeom Ukrajine te suborcem iz Domovinskog rata Alenom Čauševićem kao i predstavnikom grada Glina Marinom Kaurićem, u Glini kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i poginulom Ukrajincu Poltavi Oleksandru Adamovychu – položio cvijeće i zapalio svijeću.

Poltava Oleksandr Adamovych ostat će upamćen po herojskom činu. Naime, desetak dana po završetku VRO Oluja, stanovništvo Gline se nakon četiri godine počelo vraćati u svoj oslobođeni grad. Glina je u to vrijeme, kao i ostali netom oslobođeni gradovi, tek uspostavljala normalizaciju života i vraćala osnovne uvjete u kojima bi hrvatski povratnici mogli funkcionirati.

Jedan od problema bio je nedostatak vode. Točnije, valjalo je odvrnuti ventile vodovoda u Taborištu koje su Srbi po odlasku zatvorili, kako bi hrvatski povratnici imali pitku vodu. Pripadnici UNCRO-a, Ukrajinci Poltava Oleksandr Adamovych i Souban Anatolij preuzeli su na sebe zadatak odlaska u Taborište i odvrtanja vodovodnog ventila kako bi u stanove i kuće Hrvata ponovno došla voda. Međutim, Srbi su to područje minirali.

Ovaj hrabri Ukrajinac u eksploziji mine PROM svojim tijelom spasio je živote jednog hrvatskog državljanina i jednog ukrajinskog državljanina koji su tada ranjeni. On je ostao na mjestu mrtav, no, barem u sjećanju će, čemu doprinosi i ovaj spomenik, živjeti vječno.

No photo description available.

Također, valja podsjetiti na ulogu ukrajinskog bataljuna UNCRO-a u pobjedi Hrvatske u Oluji jer se 21. korpus agresorske vojske Hrvatima predao upravo u sjedištu ukrajinskog bataljuna UNCRO-a, njihovim posredstvom.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati