Zaboravljene ratne pjesme (4): Dražen Zečić – Nezavisna Država nije više san!

Mnogi danas najpopularniji glazbenici svoje glazbene početke vežu upravo za Domovinski rat i pjevanje hrvatskoj vojsci. Takav je slučaj i s Draženom Zečićem, jednim od najpopularnijih glazbenika u Hrvatskoj.

Svoju glazbenu karijeru započeo je kao tekstopisac početkom devedestih, prije nego se odvažio sam krenuti u pjevačke vode. Prije nego je ostvario prvi zapaženi glazbeni uspjeh 1993. s pjesmom “Govore mi mnogi ljudi” s kojom je pobijedio na Splitskom festivalu, snimio je dva albuma.

Prvi album “Zagrli me noćas jače” sadrži pjesme uobičajene i za Zečićev glazbeni opus, dok je drugi album “Evo zore, evo dana” ipak nešto drugačije tematike. Ovaj ratni album iz 1992. godine sadrži 5 domoljubnih pjesama uz instrumentalnu verziju pjesme Evo zore, evo dana.

Pjesme na albumu, izuzev obrade ustaške budnice “Evo zore, evo dana”, govore o hrvatskim braniteljima i obrani Hrvatske od velikosrpske agresije te slobodi koju je hrvatski narod napokon ostvario. Upravo je takva i pjesma “Nezavisna država” koju možete poslušati u videu na kraju teksta.

U pjesmi se govori o slobodi koja je napokon postala stvarnost za Hrvatsku i nagoviješta bolja vremena koja dolaze nakon ratnih strahota koje je narod u borbi za slobodu preživio. Stihove pjesme možete pročitati u nastavku:

[product id = 4278]

Oj, Hrvati, braćo moja,
Svanuo je dan
,
Nezavisna država
Nije više san…

Ne smijemo zaboravit’
Dugi, teški boj
U kom’ mnogi dali su
Za dom život svoj…

O, hrvatske majke,
Što ste propatile,
Suze vaše nisu
Uzaludne bile

Bogu smo se molili
I pušku nosili,
Zato našu Hrvatsku
Nisu slomili…

Vratite se prognani
Ka ognjištu svom,
Gradit ćemo zajedno
Ljepši, novi dom…

Ej, Hrvati, braćo mila,
Svanuo je dan
,
Nezavisna država
Nije više san…

Poslušajte pjesmu u videu i podržite youtube kanal domoljubnog portala DOM besplatnom pretplatom na kanal:

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati