(VIDEO): Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske – 28 godina Hrvatske vojske

Suočena sa velikosrpskom pobunom u svom teritoriju i nadolazećom velikosrpskom agresijom koja se spremala iz Srbije i Crne Gore te od strane JNA, Hrvatska je bila prisiljena osnovati vlastitu oružanu silu da bi obranila svoj teritorij, opstanak Hrvata i izborila svoju slobodu.

[product id=1462]

Povijesnog 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici prvi put poslije mnogih desetljeća postrojile su postrojbe Hrvatske vojske, tada pod nazivom Zbor narodne garde (ZNG) i u sastavu MUP-a. Toga dana pred državnim vrhom postrojili su se odredi pješaštva, policije, mornarice, pripadnici protuoklopnih i zračnih postrojbi, diverzanti, a kao podsjetnica na junaštvo hrvatskih junaka kroz stoljeća tu su bili i sinjski alkari. Nakon što su položili prisegu Domovini, zapovjednicima postrojenih brigada predane su zastave od strane predsjednika Tuđmana.

Vrh tzv. JNA i velikosrpski krugovi iz Beograda ovaj su povijesni događaj ismijavali, pa se iz tih redova moglo čuti kako bi ”sva hrvatska sila začas pala pred jednim mehanizovanim bataljonom JNA.” Ni svjetski vojni ”stručnjaci” nisu Hrvatskoj davali prevelike šanse; po njima za ustrojavanje prave vojske trebalo je 8 godina. Međutim, Hrvatska je pokazala suprotno. Pripadnici ZNG-a, MUP-a i HOS-a tijekom 1991. su obranili Hrvatsku od velikosrpske-JNA agresije na vitalnim točkama, u bitkama za Šibenik, Zadar, Gospić, Dubrovnik, Karlovac, zatim Vinkovce, Nuštar, Novi Farkašić… Veliku pobjedu nad pobunjenim Srbima, agresorima i JNA hrvatske snage ostvarile su 1991. u zapadnoj Slavoniji koja je oslobođena od srpsko-četničke okupacije najvećim dijelom kroz operacije Otkos 10, Orkan 91, Papuk 91, do Sarajevskog primirja početkom 1992. godine, a spriječen je i naum odsijecanja Slavonije. Osobito velike gubitke u ljudstvu i tehnici doživjeli su agresorska JNA i četnici u bitci za Vukovar koja je obranila Hrvatsku i dala ostatku Hrvatske vremena za pripremu obrane.

Uz pripadnike ZNG-a sa Zagrebova stadiona obrani napadnute Hrvatske priključili su se i tisuće dragovoljaca i hrvatskih bojovnika iz svih dijelova Hrvatske. Svi oni bili su temelj pobjedničke Hrvatske vojske koja je u Domovinskom ratu konačno izborila pobjedu nad velikosrpskim agresorom i pobunjeničkom tzv. Republikom Srpskom Krajinom 1995. godine, u veličanstvenim operacijama Bljesak i Oluja.

Živima u čast, mrtvima u slavu!

Tekst: Hrvatska povijest – od A do Ž  / Foto: MORH

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati