Odgovor na pokušaje zabrane: Pročitajte “prepjev” pjesme Bojna Čavoglave

Jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika, Marko Perković Thompson, često je meta napada raznih medijskih krugova, što i nije naročita novost. Često su ti napadi utemeljeni na slabom ili nikakvom poznavanju Thompsonova glazbenoga opusa ili zloj namjeri, o čemu smo već i ranije pisali. U zadnje je vrijeme najčešća meta napada, njegova prva pjesma i jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata, pjesma Bojna Čavoglave. Radi njenog javnog izvođenja, protiv glazbenika podizane su prijave (koje su rezultirale oslobađajućim presudama), a sam je glazbenik bio izložen javnom linču i progonu, u čemu u zadnje vrijeme posebno prednjači pučka pravobraniteljica Lora Vidović svojim pritiskom na institucije Republike Hrvatske. Pjesma je na meti napada zbog svog početnog stiha “Za dom spremni“, a te riječi su službeno geslo HOS-a, legitimne postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, čija su službena obilježja davno uređena zakonom o hrvatskim braniteljima i pravno, ali i zdravorazumski gledano, ni po kojem zakonu nisu sporna.

Iako pjevač spomenutu budnicu izvodi više od dvadeset godina, prvi put se susreo s prijavom za pjevanje te pjesme 5.kolovoza 2018. na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu. Kao reakcija na prijavu, pokrenuta je i peticija podrške Thompsonu (koju je pokrenuo autor ovog teksta), a koja je u vrlo kratkom vremenu prikupila više od 8.000 potpisa, koji su predani nadležnim institucijama.

Tako veliki odaziv građana na pružanje podrške Thompsonu, a i način na koji publika jednoglasno, na svim koncertima, u glas s Markom pjeva tu pjesmu, dokaz je da narod nije zaboravio koliko je ta pjesma značila u vremenu Domovinskog rata. Nažalost, brojni mediji, koji su u ratnom vihoru s ponosom puštali Bojnu Čavoglave, danas su to, izgleda, zaboravili i olako je se odriču, te ona danas nedvojbeno doživljava medijsku cenzuru. Na licemjerje onih koji su nekada s ponosom svakodnevno puštali Bojnu Čavoglave u svom programu, a danas je se odriču, svojedobno je ukazao i saborski zastupnik Ivan Pernar, koji zasigurno ne pripada u desni dio političke scene, s kojim se najčešće Thompsona povezuje, ali i mnoge druge osobe iz javnog života Hrvatske.

[product id=1462]

Pjesma je u narodu stekla kultni status i uvijek se rado sluša. Zbog te pjesme dobivani su otkazi, zbog riječi “Za dom spremni” koje su ujedno i početni stihovi te pjesme, mladima se oduzimaju majice i zastave, dobivaju se prijave i razne etikete. No, narod jasno pokazuje kako se spomenute pjesme neće odreći. Potpisnih ovih redaka “prepjevao” je poznatu pjesmu, zadržavajući izvorni oblik pjesme, broj stihova i ostalo, no tekst je prilagodio današnjem vremenu, kao odgovor na, gotovo svakodnevne, napade na pjesmu. Tekst slijedi u nastavku:

Za dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole
Na bojištu spjevana Bojna Čavoglave…

Branili su domovinu hrabri ratnici
Uz tu pjesmu slavili su, a i ginuli…

Na frontu od Vukovara do Dubrovnika
Slavna pjesma ratnicima moral dizala…

A danas nam oni žele zabraniti nju
Pjesmu koja najavljuje našu pobjedu…

Glave dižu oni što su tad’ se skrivali
Dok su hrabri branitelji uz nju ginuli…

I govore da je zločin danas pjevat ju
Pjesmu s kojom branili smo našu Hrvatsku

I neka nas sve zatvore, al’ neće uspjeti
Sa usana slavnu pjesmu nikad skloniti…

Hvala za sve našem Marku iz Čavoglava,
Hrvatska ti zaboravit neće nikada…

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati