Potresan dokumentarac Štafeta smrti 1. i 2. lipnja u Njemačkoj

Dokumentarni film “Štafeta smrti” redateljice Nade Prkačin bit će prikazan 1. lipnja u Essenu (Tanzschule Marcus Johri, Leimgardtsfeld 24) s početkom u 18 sati i 2. lipnja u Duisburgu ( Cafe Museum, Friedrich-wilhelm-strasse 64)  s početkom u 15 sati. Organizator gostovanja je Matica hrvatska za Ruhrsko područje.

„Štafeta smrti“ je izišla u produkciji Laudato TV i govori o događajima iz Domovinskog rata koji su se zbivali nakon okupacije Bogdanovaca (Vukovarska bojišnica) od 10. do 22. studenog 1991. godine  (minska polja nedaleko od Marinaca).

Glavni pripovjedači događaja su Ivan Jurčan i Đuro Kovačević, dvojica preživjelih hrvatskih branitelja od njih ukupno jedanaest). Oni su te nedjelje kroz okupirane Bogdanovce krenuli sa civilima u proboj te su jedini preživjeli.

Kako se navodi u najavi dokumentarnog filma “Štafeta smrti”, dodatnu vrijednost filmu daje i činjenica da igrane scene u filmu glume i utjelovljuju djeca hrvatskih branitelja Bogdanovaca.

Svečana promociju filma održana je 4. svibnja prošle godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a film je dosad prikazan 86 puta u gradovima Hrvatske i BiH te ga je vidjelo više od 25.000 ljudi.

Projekcije filma u Njemačkoj organizira i vodi Damir Radnić, vukovarski branitelj i pukovnik HV-a u mirovini, koji je i jedan od naratora u filmu. Neke od njegovih intervjua, pogledajte u donjim video prilozima.

Fenix-magazin/MD

POVEZANE OBJAVE

KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Podržimo humanitarnu akciju

Možda će vas zanimati

10. travnja 1941. proglašena Nezavisna Država Hrvatska

Na današnji dan 10. travnja 1941. službeno je proglašena Nezavisna Država Hrvatska. Ona je postojala od 10. travnja 1941. do 8. svibnja 1945. NDH je proglasio, putem...

Uz dan neovisnosti donosimo vam najljepše stihove posvećene domovini

Dan neovisnosti se obilježava 8. listopada svake godine u spomen na jednoglasno donošenje odluke Hrvatskoga sabora o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s...

Važnost širenja domoljublja na simboličkoj razini i “bogaćenje na domoljublju”

Vjerojatno je dosta vas, koji ovo čitate, upoznato s projektom fotomonografije i izložbe ratnih fotografija, radnog naziva Vukowar 1991. Autori ratnih fotografija koji će...