Thompson i Danijela zajedno pjevali Čavoglave – Huljić Thompsona htio u Magazinu

Koliko je mladić iz Čavoglava uzdrmao glazbenu scenu svojom pojavom, najbolje svjedoče njegove rane glazbene godine. Njegova prva uspješnica “Bojna Čavoglave” doživjela je enorman glazbeni uspjeh i lansirala dotad anonimnog mladića nadimka Thompson među glazbene zvijezde. Njegov put je bio svakako netipičan, tako je i pjesma, za razliku od dobrog dijela ostalih pjesama, zapjevana prvo na frontu, a tek tada na radijima i televiziji i odjednom su svi znali za Marka Perkovića zvanog Thompson i svi su htjeli raditi s njim.

Oni koji danas predvode medijsku hajku protiv Marka Perkovića, tada su mu iskazivali simpatije. Thompson je sa svojom “Bojnom Čavoglave” u izvornom obliku bio rado viđen gost u svim hrvatskim medijima, dok bi ga danas cenzurirali. To sasvim dovoljno govori o licemjerju hrvatskog društva.

[product id=1462]

Thompson je tada bio i rado viđen među svojim kolegama (iako ni danas nije drugačije, no suradnji s drugim pjevačima je danas u njegovoj karijeri manje nego na počecima), pa je stoga ostvarivao i brojna gostovanja, duete i slično. Snimao je tada pjesme s Ivom Amulićem, Jasminom Stavrosom i drugim kolegama, surađivao bračnim parom Huljić, s velikim Zdenkom Runjićem koji ga je uzeo “pod svoje” i pod njegovim mentorstvom snimljen je Markov prvi album, Moli mala i mnogim drugima.

Thompson i Magazin

Jedna od zanimljivijih priča s početaka Markove karijere je odnos njega i grupe Magazin, za koju ga veže ipak nešto više od glazbene suradnje. Snimio je tada i duet s Magazinom u kojemu je tada pjevala Danijela Martinović, s kojom je kasnije uplovio u bračne vode. Radi se o pjesmi “Potonut ću”. O glazbi bračnog para Huljić svatko može misliti svašta, no nitko im ne može osporiti talent za otkrivanje glazbenih potencijala. Tako je Tonči Huljić osjetio karizmu simpatičnog ratnika iz Čavoglava, kako piše Slobodna Dalmacija i želio je s njim ozbiljnije surađivati. Gostovao je Thompson na velikom koncertu grupe Magazin 12. travnja 1992. godine. Manje je poznato kako su na koncertu zajednički izveli Thompsonovu pjesmu “Bojna Čavoglave” i pjesmu grupe Magazin “Mir, mir do neba”. Verzija pjesme “Mir, mir do neba” u kojoj uz Danijelu pjeva Thompson i danas se može naći na službenom Deezer profilu grupe Magazin.

Na audiozapisima s tog koncerta koje donosimo na kraju teksta vidljivo je kako je Thompson dobio velike ovacije zagrebačke publike.

Thompson kao glavni vokal grupe Magazin?

Legendarni Žare Batinović, splitski režiser i režiser spota Bojna Čavoglave (i njemu i Thompsonu to je bio prvi spot, op.a.) nedavno je u YouTube videu na, u najmanju ruku, osebujan način progovorio kako je sniman spot za pjesmu “Bojna Čavoglave”. Cijeli video je zanimljiv i donosi dosta zanimljivih detalja, no u kontekstu ovog članka, najzanimljiviji dio je Batinović iznio pred kraj videa. Govori tada:

Eto, to ti je život. Danas čuvaš ovce, a sutra obilaziš kontinente. Jebate moga bi knjigu napisat samo oko spota Čavoglave. Jer se u drugom dijelu pojavljuje Tonči Huljić koji ‘oće izbacit’ pjevačicu Magazina i kuva Thompsona da dođe za pjevača grupe. Već dosta da vrisneš…

Ove tvrdnje su svakako zanimljive i govori o tome koliki su potencijal brojni i danas priznati glazbenici vidjeli u Thompsonu na početku njegove karijere. Što se Thompsona i Magazina tiče, Tonči je Marka htio uzeti u Magazin, Marko ga je odbio, ali je uzeo njegovu Danijelu. Tko zna u kojem bi se smjeru Thompsonova karijera razvijala da je prihvatio Huljićev poziv, a ovako nam ostaje samo zamišljati kako bi Thompson otpjevao “Kokolo”, “Sve bi seke ljubile mornare” ili “Rano, ranije”.

U nastavku možete poslušati kako zvuči kad Thompson i Danijela pjevaju “Bojnu Čavoglave” i “Mir, mir do neba”.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati