PRONAĐEN CRVENKAPA: Identificirani posmrtni ostaci pronađeni kod Marinaca

Velik je dan za obitelji četvorice branitelja i jednog civila čiji su posmrtni ostaci uspješno identificirani nakon što su nedavno otkriveni u Marincima i Negoslavcima. Među četvoricom branitelja čije su kosti napokon pronađene je i jedan od heroja HOS-a, Žarko Manjkas – Crvenkapa. Predstavnici ministarstva hrvatskih branitelja prenijeli su ovu vijest, uz obitelji poginulih, što je označilo početak priprema za posljednji ispraćaj poginulih heroja. Pronađeni su hrvatski branitelji:

1. Žarko Manjkas – Crvenkapa, HOS Vukovar
2. Stjepan Katić, ZNG Vukovar
3. Marko Knežević, 3.GBR Kune
4. Antun Petričić – Šokac, 3.GBR Kune

Više o svemu može se pogledati u videu:

Podsjetimo, Žarko Manjkas – Crvenkapa bio je sjajan mladić. Te ratne 1991. imao je 24 godine. Sa simpatičnom baby facom nalikovao je 20-godišnjacima, kojih je bilo najviše u našoj ekipi. Nas dragovoljaca HOS-a u Vukovaru bilo je 58, a Žarko je bio jedan od nas – s ponosom u glasu govori Damir Radnić.

2. listopada 1991. uzeo je ručni bacač, valjda prvi put u životu, i pogodio tenk T84. I to je prvi uništeni tenk u Bogdanovcima tijekom Domovinskog rata. Bio je pun eksploziva, granata, čak mu je kupola odletjela nekoliko metara u zrak, pala naopako i nasadila se na tenk. I tad se u našim glavama dogodila promjena od 360 stupnjeva. Kao da nam je netko upucao adrenalin. Počeli smo kao osice jurišati na te tenkove i transportere. Samo taj dan uništili smo 12 tenkova i transportera, Žarko čak četiri komada – svjedoči Radnić.

Od tog 2. listopada Žarko Manjkas je postao protuoklopna zvijezda. “Gdje god je frka, zovi Žarka”, bio je slogan ekipe. A Radnić svjedoči da je sve obavljao s nevjerojatnom lakoćom. Nažalost, hrabri Crvenkapa izgubio je život 10. studenog 1991. godine tijekom proboja iz Bogdanovaca u “štafeti smrti”. Pripadnici HOS-a, Garde i MUP-a krenuli su u proboj s civilima koje su pokupili iz podruma. Do slobodnog teritorija dijelilo ih je minsko polje. Prvi su išli vojnici.

Svi koji su pronađeni stradali su u legendarnoj Štafeti smrti prilikom proboja iz Vukovara.

Obiteljima i ovim putem još jednom želimo iskrenu sućut uz izraz neizmjerne sreće što će nakon toliko godina neopisive boli, ona barem malo popustiti, jer će moći dostojno pokopati svoje najmilije, kako i priliči herojima.

HEROJI SE NIKAD NE ZABORAVLJAJU!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udrugu

Možda će vas zanimati

(VIDEO) Poslušajte glazbeni odgovor mladih Hrvata na pokušaj zabrane pjesme “Bojna Čavoglave”

Jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika, Marko Perković Thompson, često je meta napada raznih medijskih krugova, što i nije naročita novost. Često su...

Zamijenila je Argentinu Hrvatskom i ne krije sreću zbog toga: Ovo je prekrasna zemlja, ali nedostaje malo pozitive!

U cijeloj ovoj izvanrednoj situaciji u kojoj ljudi ostaju bez posla, u kojoj je onemogućeno slobodno kretanje, a koja je samo vrh...

Raketiranje Zagreba 1995: Napadnuta dječja bolnica, HNK, škole i drugi civilni ciljevi

Prije točno 25 godina, 2. i 3. svibnja 1995., kao odmazdu za uspješno započeti “Bljesak”, operaciju oslobađanja okupirane zapadne Slavonije, pobunjeni Srbi raketirali...