Hrvatski branitelji isplovili na put preko Atlantika: Pratite ih na njihovom humanitarnom putu do cilja

Hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić bit će prvi Hrvati u povijesti koji će se otisnuti na plovidbu preko Atlantskog oceana, i to u čamcu na vesla. U sklopu humanitarnog projekta Atlantik – Banovina, naš je dvojac danas isplovio, a ovim putem im želimo mirno more i sretan put!

Njihov napredak možete pratiti u svakom trenutku, u realnom vremenu OVDJE.

Na svojem megaputovanju koje će trajati gotovo 3 mjeseca žele upozorit će na onečišćenje oceana, ali i prikupiti novac za izgradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu Banovine.

Čamac Fenix u kojemu će ovaj odvažni dvojac preveslati Atlantik

Put dug 6,500 kilometara nadaju se da će prijeći unutar tri mjeseca, posebno dizajniranim čamcem. Pratit će rutu kojom je plovio i Kristofor Kolumbo.

– Kad gledaš Božje stvorenje i kad gledaš Atlantski ocean i gledaš ovaj čamac koji je samo 7.1 metara dugačak i 1.9 m širok mi smo samo zrnca na kugli zemaljskoj, kaže Werner Ilić.

– Ako krenemo južno od Kanarskih otoka prema Zelenortskim otocima tada ćemo uspjeti uhvatiti vjetar i struje koje će nas ponijeti sve do Kariba. Ako uhvatimo dobar vjetar tada će sve biti u redu, objašnjava Martin Cruickshank

– Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove ‘Atlantik Banovina’. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom ‘Jedan metar, jedna kuna’, sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati ‘Veteransko veslo’ jer će ga oni veslom na neki način izgraditi”, kazao je voditelj projekta Dražen Hrženjak.

Werner Ilić istaknuo je da žele staviti “sveti hrvatski barjak” među one koji su preveslali Atlantik. “Nažalost, naš barjak ne vijori u tom sportu i disciplini, ali uskoro bude. Kako smo dočekali naš tisućljetni hrvatski san, dočekat ćemo i naš barjak u ovoj disciplini te ćemo ga ponosno razviti”, poručio je Ilić. Ilić i Cruickshank su, inače, dragovoljci Domovinskog rata.

Humanitarni projekt “Atlantik – Banovina” za krajnji cilj ima gradnju i opremanje edukativno – rekreativno – rehabilitacijskog centra naziva “Veteransko veslo” na Banovini, a sastoji se od dvije aktivnosti: “Veslom preko Atlantskog oceana” i “Jedan metar – jedna kuna”!

Još jednom im želimo sretan put, Božji blagoslov i mirno more u ovom pothvatu koji iziskuje nadljudske napore, a koji ima hvalevrijedan cilj, uz, naravno, promociju Lijepe Naše. Sretno im!

Izvor: hrt.hr / www-za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati