(VIDEO) Poslušajte glazbeni odgovor mladih Hrvata na pokušaj zabrane pjesme “Bojna Čavoglave”

Jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika, Marko Perković Thompson, često je meta napada raznih medijskih krugova, što i nije naročita novost. Često su ti napadi utemeljeni na slabom ili nikakvom poznavanju Thompsonova glazbenoga opusa ili zloj namjeri, o čemu smo već i ranije pisali. U zadnje je vrijeme najčešća meta napada, njegova prva pjesma i jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata, pjesma “Bojna Čavoglave”.

Radi njenog javnog izvođenja, protiv glazbenika podizane su prijave (koje su rezultirale oslobađajućim presudama), a sam je glazbenik bio izložen javnom linču i progonu, u čemu u zadnje vrijeme posebno prednjači pučka pravobraniteljica Lora Vidović svojim pritiskom na institucije Republike Hrvatske. Pjesma je na meti napada zbog svog početnog stiha “Za dom spremni“, a te riječi su službeno geslo HOS-a, legitimne postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, čija su službena obilježja davno uređena zakonom o hrvatskim braniteljima i pravno, ali i zdravorazumski gledano, ni po kojem zakonu nisu sporna.

Brojni mediji zadnjih dana likuju nad presudom koju je prije nekoliko dana donio Visoki prekršajni sud, a koja se odnosi na početni stih pjesme “Bojna Čavoglave”. Zlobnici i oni koju slabo razumiju hrvatsku povijest, poglavito Domovinski rat, kao i pravo i pravne termine uzimaju si za pravo tumačiti presudu kako njima odgovara. Sve to u nadi da će narod prestati pjevati tu pjesmu.

Stoga smo im odlučili odgovoriti i to pjesmom! Kako kaže stih jedne Thompsonove pjesme: “Na sve što kažu lažno, mi ćemo pjesmom snažno!“. Tekst koji je napisao Max Križanić, na originalnu melodiju pjesme “Bojna Čavoglave”, otpjevala su i odsvirala braća Kumerle. Video i tekst objave, donosimo u nastavku.

Za dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole
Na bojištu spjevana Bojna Čavoglave…

Branili su domovinu hrabri ratnici
Uz tu pjesmu slavili su, a i ginuli…

Na frontu od Vukovara do Dubrovnika
Slavna pjesma ratnicima moral dizala…

A danas nam oni žele zabraniti nju
Pjesmu koja najavljuje našu pobjedu…

Glave dižu oni što su tad’ se skrivali
Dok su hrabri branitelji uz nju ginuli…

I govore da je zločin danas pjevat ju
Pjesmu s kojom branili smo našu Hrvatsku

I neka nas sve zatvore, al’ neće uspjeti
Sa usana slavnu pjesmu nikad skloniti…

Hvala za sve našem Marku iz Čavoglava,
Hrvatska ti zaboravit neće nikada…

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati