HOS-ovac Damir Markuš poziva sve u Kutinu na memorijalni malonogometni turnir BBB-HOS

Tekst: Max Križanić

Za subotu 20. srpnja najavljen je tradicionalni memorijalni malonogometni turnir “Bezuk – Kovačić”, ovoga puta u, uglavnom, noćnom izdanju. Već se sedmi put zaredom održava turnir u sjećanje na igrače NK Dinamo Kutina, Zdravka Bezuka i Danijela Kovačića Ponču. Obojica su bili hrvatski branitelji. Danijel Kovačić je je život izgubio nesretnim slučajem, a Zdravko Bezuk je, kao dragovoljac HOS-a u Vukovaru dao svoj život za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Damir Markuš – Kutina, u svojoj je knjizi ‘”58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” opisao pogibiju svoga sugrađanina i suborca:

“Igor Široki (HOS-ovac), krenuo je s Kitarom (Goran Kitić, pridružio se HOS-u u Vukovaru) ranije, a malo kasnije ide i Damir Markuš, s dvojicom u ”fićeku”. Uz njega su u autu bili i ”molotovljevi kokteli”. Već su bili blizu punkta, kad su na raskrižju ugledali Kitaru i Igora, i stali, da izađe Damir i pridruži im se. Čim su stali, vidjeli su Zdravka kako prilazi i maše rukama. Tada je pala granata točno između njih. Zdravko je najteže ranjen, lijeva noga i trbuh su mu jako krvarili. Kitara je isto ranjen, kao i Damir i ona dvojica u autu, ”kokteli”, koje su imali uz sebe, na svu sreću, nisu aktivorani. Jedino Igor nije bio ranjen. Od njih šestorice, tri su bila teško, dvojica lakše ranjeni, svi od iste granate. Dok se Damir nekako izvukao van, Igor je već pomagao ranjenima izvan auta. Ušli su u garažu, što je bilo koliko-toliko sigurno mjesto od granata, koje su i dalje padale. Bili su blizu neprijatelju, koji je granatirao to područje, čuo je auto, i tako su stradali. Uskoro se pojavio jedan branitelj, nadimka Pipac, pa su najteže ranjeni prebačeni autom u bolnicu. Tu noć Zdravku je amputirana noga, zbog teških i velikih rana. Sutradan, 10. studenoga, Zdravko je izgubio bitku za život, umro je u bolnici od posljedica teškog ranjavanja.

[product id=1462]

Zdravko je zapravo htio upozoriti svoje suborce da ne prilaze tom punktu kojem su išli pomoći, a koji je već bio pao (a oni to nisu znali, kasnije su saznali) te je tako njima spasio život, da ne padnu u četničke zločinačke ruke. Tog krvavog 9. studenog 1991. ranjeno je još nekoliko HOS-ovaca na položaju kod Pionirske ulice.”

Damir Markuš je predsjednik nogometnog kluba Dinamo Kutina i glavni organizator tradicionalnog malonogometnog turnira koje se održava pod geslom “Za sve one kojih nema”, a koje tradicionalno okuplja ljubitelje malog nogometa, ali i branitelje i domoljube iz moslavačkog kraja i ostatka Republike Hrvatske. Markuš je pozvao sve koji dolaze na turnir, neka ponesu zastave, sve koje žele, da tako dodatno uveličaju ovaj memorijalni sportski spektakl.

Ove godine je prijavljeno rekordnih 16 ekipa, tako da, u sportskom smislu valja svakako očekivati puno. Pripreme za turnir su u punom zamahu, bit će spreman i šator s pićem i hranom kako nitko od posjetitelja ne bi ostao gladan ni žedan.

Poseban gost turnira bit će brat legendarnog branitelja Vukovara, Jean-Michela Nicoliera, Paul Nicolier. Ovim putem se i mi pridružujemo pozivu organizatora i pozivamo sve da dođu u što većem broju i da zajedno uveličamo sjećanje na Zdravka Bezuka i Danijela Kovačića, ali i sve druge hrvatske branitelje koji više nisu s nama. Turnir počinje u 16:00 na igralištu NK Dinamo Kutina u Radničkom naselju u Kutini.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati