Znakovlje pobjednika – oznake postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske, a gdje je među njima HOS?

Godine 2016. napravljena je, za očuvanje digniteta Domovinskog rata, zaista hvalevrijedna stvar. Povodom 25. obljetnice osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, kreirana je virtualna izložba ratnih oznaka postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske. Izložba pod nazivom Znakovlje pobjednika nalazi se na poveznici www.znakovlje.morh.hr gdje i danas svi mogu vidjeti oznake s kojima ratovali hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.

Naslovna slika izložbe Znakovlje pobjednika
Naslovna slika izložbe Znakovlje pobjednika

U Ustavu Republike Hrvatske stoji:”…i pobjedom u Domovinskom ratu (1991.–1995.) hrvatski je narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.”, dakle jasno je kako je Domovinski rat jedan od temelja višestoljetne hrvatske državnosti i suverenosti.  U Deklaraciji o Domovinskom ratu navodi se kako je Republika Hrvatska vodila pravedan i le­gitiman, obrambeni i oslobodite­ljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica. Dakle, neupitno je kako su hrvatski branitelji branili Republiku Hrvatsku od velikosrpske agresije i oko toga postoji konsenzus, a tako stoji i u Ustavu, te važećim zakonima Republike Hrvatske.

[product id=1462]

Nadalje, Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji od 12. veljače 2013. u članku 2. stavak 1. precizirano je tko su to hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

U važećem zakonu Republike Hrvatske stoji kako su hrvatski branitelji pripadnici svih gore navedenih postrojbi koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske od velikosrpske agresije. Upravo ovdje dolazimo do problema oko virtualne izložbe “Znakovlje pobjednika”.

Gdje je nestao HOS?

Ako u tekstu Zakona stoji kako je hrvatski branitelj pripadnik ZNG-a, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine, ostaje nejasno zašto među ratnim oznakama nema oznaka svih tih postrojbi. Ono što posebno upada u oči je to što među oznakama nema oznaka HOS-a! Moguće obrazloženje moglo bi biti kako je HOS službeno postojao samo do 1992. godine. No, postrojba koja je službeno zadržala ime i oznake HOS-a do kraja rata bila je IX. bojna Rafael vitez Boban, ukopljena u 114. brigadu Hrvatske vojske, a nedostaje i njihova službena oznaka iako na njoj umjesto HOS stoji HV (Hrvatska vojska).

Službena oznaka Hrvatskih obrambenih snaga
Službena oznaka Hrvatskih obrambenih snaga
Službena oznaka IX bojne HOS-a u sastavu 114. brigade HV-a
Službena oznaka IX bojne HOS-a u sastavu 114. brigade HV-a

Na stranicama virtualne izložbe oznaki stoji obrazloženje zašto je izložba uopće kreirana koje kaže:

Pred vama se, u povodu dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske, nalazi virtualna izložba znakovlja iz Domovinskog rata. Njih su s ponosom nosili branitelji koji su znakovlje često i sami izrađivali. Iz njih se zrcalio prkos i odlučnost, ponekad i doza ironije. Postali su s vremenom prepoznatljivi simboli odlučnosti, slike prkosa, iskaz pobjedničkog duha. Ovo znakovlje predstavlja veliki mozaik svehrvatske pobjede. Odraz je duha hrvatskog čovjeka koji se odazvao pozivu Domovine da je brani, obrani i oslobodi. Svaki autor oznake u nju je unosio svoje viđenje, ističući tako poruke za koje su smatrali da njihove postrojbe čine posebnima, jedinstvenima. Ono je svjedok povijesnog, časnog vremena u kojem su, u dvadeset i petogodišnjem hodu, od vojske branitelja Domovine, naše Oružane snage izrasle u pobjedničku silu.

Gledajući danas ovo znakovlje, kao da na, usudili bi se reći, neposredan način, možemo osjetiti duh tog vremena, vremena odlučnosti, vremena žrtve, prkosa, zajedništva, časnih trenutaka tegobne, ali časne hrvatske povijesti. Vjerujemo kako smo ovom izložbom obuhvatili većinu hrvatskog ratnog i vojnog znakovlja, kojega smo sustavno obradili i pripremili za objavljivanje. Vjerojatno njihov broj nije konačan. Stoga i pozivamo sve one ljubitelje hrvatskog ratnog i vojnog znakovlja da nam se jave ukoliko u svojim kolekcijama imaju znakovlje koje nismo objavili. Zajednički nam je interes nastaviti i upotpuniti ovaj pobjednički mozaik.

Dakle, autori izložbe svjesni su mogućih propusta i pozivaju sve zainteresirane da ukoliko primjete neki propust, jave taj propust kako bi se isti mogao ispraviti. No, autori, izgleda, nisu ažurni u ispravljanju pogrešaka.

Damir Markuš: Nećete nas izbrisat!

Vukovarski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, Damir Markuš, upozorio je objavom na svom Facebook profilu kako nedostaju oznake HOS-a sljedećom objavom:

“Morate pogledat, predivno vidjeti znakovlje Hrvatske pobjedničke vojske. A istodobno ne mogu vjerovat da najamanje jedna fali. Pogodite koja ? Zaista ne znam više kako se neki trude da nas ne bude. Halo, neće ići, mi smo pisali povijest zajedno sa našom braćom po oružju, i mi, hosovci. A sve gnjide koje to žele zatajit, krepajte. Narod zna, narod pamti, povijest pamti, nećete nas izbrisat.”

Objavu je oznakom “Sviđa mi se” označilo, do trenutka pisanja ovog tekstaa, 322 ljudi, izazvala je 77 komentara, a podijeljena je 66 puta. S obzirom da Markuš nije anoniman među braniteljskom populacijom s velikom sigurnošću možemo reći kako je ova objava stigla do velikog broja ljudi, no očito nije do odgovornih u MORH-u.

Autori kažu kako su propusti mogući, no nismo sigurni kako je moguće da nisu uvrstili znakove 4. gardijske brigade, legendarnih Pauka. Oznake raznih postrojbi četvrte gardijske brigade su navedene, no one najvažnije ratne oznake brigade nema.

Oznaku kakvu su na rukavu nosili Pauci, autori su također izostavili
Nedostaje i oznaka po kojoj je brigada danas najprepoznatljivija
Nedostaje i oznaka po kojoj je brigada danas najprepoznatljivija

Nedostaju još neke oznake, no sve imaju poveznicu

Osim oznaka HOS-a i četvrte gardijske brigade, letimičnim pregledom izložbe vidljivo je kako nedostaju još neke vojne oznake. Primjerice, svi znate za pjesmu “Bojna Čavoglave”. Bojna Čavoglave (službenog naziva Samostalni vod Čavoglave) ima i svoju oznaku, koje također nema unutar spomenute izložbe.

Službena oznaka samostalnog voda Čavoglave
Službena oznaka samostalnog voda Čavoglave

Među oznakama nedostaje i jedna oznaka Samostalne satnije Mirlović Polje, jer je u izložbi navedena samo jedna verzija (dok su za razne druge postrojbe navedene brojne varijacije i adaptacije oznaka), dok druge nigdje nema. O drugoj oznaci piše se i na facebook stranici Samostalne satnije Mirlović Polje gdje je uz objavu navedena i fotografija obje ratne oznake.

Ratne oznake Samostalne satnije Mirlović Polje
Ratne oznake Samostalne satnije Mirlović Polje

U najmanju je ruku zanimljivo kako nedostaje upravo ona koja u sebi ima riječi “ZA DOM”. Slučajnost ili ne, prosudite sami.

Za dom spremni nije u sukobu sa zakonima RH

Člankom 18. Pravilnika o vojnim odorama (NN broj 58/11 i 113/11) propisano je da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata mogu u svečanim prigodama u OS RH i u prigodama službenog obilježavanja obljetnica vezanih uz događaje u kojima su sudjelovali u Domovinskom ratu ili na obljetnicama zbivanja iz Domovinskog rata nositi službene vojne odore, ako ih posjeduju, a mogu nositi i vojne odore iz Domovinskog rata. U slučaju HOS-a i nekih drugih postrojbi to su i one oznake koje u sebi sadrže “Za dom spremni”. Valja napomenuti kako su udruge HOS-a uredno registrirane pri nadležnim tijelima sa svojim izvornim obilježjima i službenim geslom.

Hrvatski sudovi donosili su, u mnogim slučajevima, oslobađajuće presude zbog korištenja pozdrava Za dom spremni u kontekstu Domovinskog rata. Pravomoćno su tako oslobođeni i HOS-ovac Damir Markuš i Marko Perković Thompson, ali i drugi kojima se pozdrav Za dom spremni nametao kao krimen.

Zar se tako izražava zahvalnost hrvatskim braniteljima?

Moguće je da se u cijelom ovom slučaju radi o nenamjernoj pogrešci, no brojni pripadnici HOS-a pogođeni ovim vidom nepravde sigurni su kako unutar hrvatskih institucija postoje pojedinci koji žele prekrajati povijest i nijekati važnu ulogu pojedinih ljudi u obrani domovine. Ukoliko se radi izložba ovakvog tipa, bio bi red da se obuhvate svi, barem oni najveći, ako se to već radi iz ponosa i zahvalnosti prema braniteljima. Ukoliko se napravi i pokoja pogreška, ispravno bi bilo, nakon javnih apela, uz ispriku, ispraviti nepravdu.

Jasno je da se može zaboraviti jedna oznaka, no ostaje nejasno kako se mogu zaboraviti brojni ranjeni i poginuli s tim oznakama. Kako se mogu zaboraviti herojska djela koja su činili znani i neznani junaci noseći te oznake na svojim uniformama? Ako u ratno vrijeme te oznake nisu bile sporne, zašto se one danas prešućuju? Je li prešućivanje oznaka HOS-a hvala svim HOS-ovcima? Kako se majke preminulih HOS-ovaca osjećaju kada vide da se netko želi odreći oznake s kojima su njihovi sinovi poginuli za Hrvatsku? Kako ovo objasniti obiteljima Jean-Michela Nicoliera ili Thomasa Crowleya, koji su kao strani dragovoljci došli braniti Hrvatsku i u konačnici dali svoj život za slobodnu Hrvatsku? Je li nedostatak oznake Samostalnog voda Čavoglave hvala Marku Perkoviću Thompsonu za pjesmu “Bojna Čavoglave” i sve ostale kojima je budio moral hrvatskim vojnicima u obrani domovine?

Nadamo se kako će i ova nepravda biti ispravljena i kako će se izložba napokon upotpuniti svim oznakama koje tamo pripadaju, jer, svi hrvatski branitelji su pobjednici, bez obzira što o tome pojedinci misle. Zato je i njihovim oznakama mjesto u Znakovlju pobjednika!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati