16. srpnja 1992. – novo žestoko granatiranje Slavonskog Broda

Grad Slavonski Brod ostat će upamćen, nažalost, kao mjesto najvećeg stradanja djece u Domovinskom ratu. Tijekom Domovinskog rata na području brodske Posavine poginulo je 28 djece, od ukupno, prema nepotpunom popisu, 402 stradale djece u Domovinskom ratu. Na području Slavonskog Broda samo u 1992. godine čak je 27-ero djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno uslijed ratnih djelovanja. Za ove neljudske zločine protiv onih najnevinijih, do danas, gotovo nitko nije odgovarao.

Nedjelja, 3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod, a grad je proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih s područja Bosne i Hercegovine ili bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i BiH, poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece. Ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško.

[product id=1462]

Marinko Marinković imao je samo godinu i pol kada je njegov život 3. svibnja 1992. prekinula četnička granata.

Službeno izvješće o granatiranju govori:
“Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. Borbena djelovanja izvršena su u 80 posto slučajeva. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva, jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti. Iz tih krvožednih zrakoplova izbačeno je: oko 70 aviobombi od 250 kg tipa RAB, PRAB i slično, 24 vođene aviobombe od 250 kg. tipa MAWERICK, četiri kasetne bombe tipa BELL 755, 60 navođenih raketnih zrna tipa MUNJA čiji tip odgovara raketama VBR-a tipa Oganj i Plamen.

Nakon “krvave nedjelje”, sljedeće žestoko granatiranje Slavonskog Broda dogodilo se 16. srpnja 1992. godine. Dok JNA u drugim dijelovima istočne Slavonije nije poduzimala nikakve veće vojne akcije, Slavonski je Brod prolazio kroz teške trenutke i bio na udaru topničkih napada. Svakodnevno su se tijekom ljeta oglašavale zračne uzbune, a pritisak je vršen na grad zbog provođenja vojne operacije „Koridor“ Vojske Republike Srpske.

Dana 16. srpnja izveden je teroristički topnički napad kada su bosanski Srbi granatom pogodili slavonskobrodski izbjeglički centar, pri čemu su ubili 12 osoba, a 60-ak ranili. Napad je ciljano izveden jer se grad tih dana nalazio pod velikim valom izbjeglica iz Bosanske Posavine.

Neki izvori govore kako je Republika Hrvatska zbrinula oko milijun izbjeglica iz Bosne i Hercegovine u vrijeme Domovinskog rata.

www.za-dom.com / Dogodilo se na današnji dan

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati