POZIV: 2. MEMORIJALNA HODNJA PUTOVIMA PROBOJA IZ VUKOVARA „HOS-ova ŠTAFETA SMRTI“

Poštovani branitelji i prijatelji Vukovara,
Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade u subotu, 11.5.2019. organizira 2. memorijalnu hodnju putovima proboja iz Vukovara, pod ovogodišnjim nazivom „HOS-ova štafeta smrti“. Prošle su godine pripadnici obrane Vukovara i autentični sudionici proboja prvi puta hodnjom „Putovima proboja iz Vukovara“ obilježili jednu od trasa proboja branitelja i civila iz Vukovara u Vinkovce. Hodnja je izazvala veliko zanimanje branitelja i građana Hrvatske, osobito mladih.

Kako je izgledala prva hodnja možete pogledati u videu:

1. Memorijalna hodnja Putevima proboja iz Vukovara

Svi zainteresirani za hodnju s Vukovarskim veteranima jednim od pravaca proboja iz opkoljenog grada mogu se prijaviti na e-mail: [email protected] ili putem Messengera na stranici Udruge ratnih veterana 204. Vukovarske brigade, zaključno do 1.5.2019.

Prijave koje stignu nakon 1.5.2019. neće moći biti prihvaćene iz organizacijskih razloga, a ukupni broj sudionika bit će ograničen. Cilj memorijalnih hodnji je utvrditi sve pravce proboja različitih skupina branitelja za potrebe izrade Monografije „Obrana Vukovara i 204. vukovarska brigada”, te locirati, a u dogledno vrijeme i obilježiti trajnijim spomen-obilježjima mjesta stradavanja vukovarskih branitelja i civila. Ove godine trasa proboja ići će iz Vukovara s polaskom ispred bolnice, šumom Adica prema Lušcu pa „kukuruznim putom“ do Bogdanovaca, gdje bi se napravila pauza i okrjepa sudionika. Nastavak hodnje od Bogdanovaca ići će putom „HOS-ove štafete smrti“ prema Marincima, s pauzom, paljenjem svijeća i svjedočenjem preživjelih branitelja na mjestu pogibije sedmorice i teškog ranjavanja četvorice branitelja. Nakon toga produžit će se prema Nuštru gdje će hodnja i završiti.

Planirana satnica hodnje je sljedeća:

 • 7.30 – 8.00 – okupljanje ispred bolnice
 • 8.00 – polazak 9.30 -10.30 – dolazak u Bogdanovce, pauza s osvježenjem
 • 10.30 – nastavak hodnje
 • 11.00 – dolazak na mjesto pogibije sudionika proboja 1991., paljenje svijeća i svjedočenje bojnika HV-a Ivice Jurčana, 100% HRVI, jednog od dvojice preživjelih branitelja Bogdanovaca sudionika „štafete smrti“.
 • 11.30 – nastavak hodnje
 • 12.30-13.00 – dolazak u Nuštar
  U Nuštru je planirano osvježenje i kraća pauza, nakon čega će biti organiziran prijevoz sudionika za Vukovar.
 • U 16.00 slijedi kasni ručak i druženje u restoranu Memorijalnog centra Domovinskog rata (vojarna) u Vukovaru.
  Hodnja će se održati bez obzira na vremenske uvjete. Mole se svi sudionici da ispoštuju vrijeme polaska te da imaju primjerenu odjeću i obuću. Udruga za sve sudionike hodnje osigurava prigodnu majicu s logom 2. Memorijalne hodnje te logom udruge, kao i obroke i osvježenje prema programu, a zauzvrat, za pokriće troškova organizacije očekuju se donacije u iznosu od 100,00 kn po sudioniku na IBAN: HR7425000091101462149 ili u gotovini neposredno prije hodnje.

Predsjednik udruge: Drago Adžaga

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati