POZIV: 2. MEMORIJALNA HODNJA PUTOVIMA PROBOJA IZ VUKOVARA „HOS-ova ŠTAFETA SMRTI“

Poštovani branitelji i prijatelji Vukovara,
Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade u subotu, 11.5.2019. organizira 2. memorijalnu hodnju putovima proboja iz Vukovara, pod ovogodišnjim nazivom „HOS-ova štafeta smrti“. Prošle su godine pripadnici obrane Vukovara i autentični sudionici proboja prvi puta hodnjom „Putovima proboja iz Vukovara“ obilježili jednu od trasa proboja branitelja i civila iz Vukovara u Vinkovce. Hodnja je izazvala veliko zanimanje branitelja i građana Hrvatske, osobito mladih.

Kako je izgledala prva hodnja možete pogledati u videu:

1. Memorijalna hodnja Putevima proboja iz Vukovara

Svi zainteresirani za hodnju s Vukovarskim veteranima jednim od pravaca proboja iz opkoljenog grada mogu se prijaviti na e-mail: [email protected] ili putem Messengera na stranici Udruge ratnih veterana 204. Vukovarske brigade, zaključno do 1.5.2019.

Prijave koje stignu nakon 1.5.2019. neće moći biti prihvaćene iz organizacijskih razloga, a ukupni broj sudionika bit će ograničen. Cilj memorijalnih hodnji je utvrditi sve pravce proboja različitih skupina branitelja za potrebe izrade Monografije „Obrana Vukovara i 204. vukovarska brigada”, te locirati, a u dogledno vrijeme i obilježiti trajnijim spomen-obilježjima mjesta stradavanja vukovarskih branitelja i civila. Ove godine trasa proboja ići će iz Vukovara s polaskom ispred bolnice, šumom Adica prema Lušcu pa „kukuruznim putom“ do Bogdanovaca, gdje bi se napravila pauza i okrjepa sudionika. Nastavak hodnje od Bogdanovaca ići će putom „HOS-ove štafete smrti“ prema Marincima, s pauzom, paljenjem svijeća i svjedočenjem preživjelih branitelja na mjestu pogibije sedmorice i teškog ranjavanja četvorice branitelja. Nakon toga produžit će se prema Nuštru gdje će hodnja i završiti.

Planirana satnica hodnje je sljedeća:

 • 7.30 – 8.00 – okupljanje ispred bolnice
 • 8.00 – polazak 9.30 -10.30 – dolazak u Bogdanovce, pauza s osvježenjem
 • 10.30 – nastavak hodnje
 • 11.00 – dolazak na mjesto pogibije sudionika proboja 1991., paljenje svijeća i svjedočenje bojnika HV-a Ivice Jurčana, 100% HRVI, jednog od dvojice preživjelih branitelja Bogdanovaca sudionika „štafete smrti“.
 • 11.30 – nastavak hodnje
 • 12.30-13.00 – dolazak u Nuštar
  U Nuštru je planirano osvježenje i kraća pauza, nakon čega će biti organiziran prijevoz sudionika za Vukovar.
 • U 16.00 slijedi kasni ručak i druženje u restoranu Memorijalnog centra Domovinskog rata (vojarna) u Vukovaru.
  Hodnja će se održati bez obzira na vremenske uvjete. Mole se svi sudionici da ispoštuju vrijeme polaska te da imaju primjerenu odjeću i obuću. Udruga za sve sudionike hodnje osigurava prigodnu majicu s logom 2. Memorijalne hodnje te logom udruge, kao i obroke i osvježenje prema programu, a zauzvrat, za pokriće troškova organizacije očekuju se donacije u iznosu od 100,00 kn po sudioniku na IBAN: HR7425000091101462149 ili u gotovini neposredno prije hodnje.

Predsjednik udruge: Drago Adžaga

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu akciju

Možda će vas zanimati

HOS-ovac Damir Markuš poziva sve u Kutinu na memorijalni malonogometni turnir BBB-HOS

Tekst: Max Križanić Za subotu 20. srpnja najavljen je tradicionalni memorijalni malonogometni turnir "Bezuk - Kovačić", ovoga puta u, uglavnom, noćnom izdanju. Već se sedmi...

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara: Tko kriminalizira braniteljski pozdrav, krši Ustav

Zgranuta sam obrazloženjem koje su dali suci Siniša Senjanović kao predsjednik vijeća, te Branka Žigante Živković i Renata Popović kao članice vijeća,...

(VIDEO) Poslušajte glazbeni odgovor mladih Hrvata na pokušaj zabrane pjesme “Bojna Čavoglave”

Jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika, Marko Perković Thompson, često je meta napada raznih medijskih krugova, što i nije naročita novost. Često su...