Zaboravljene ratne pjesme (5): “Bandu ćemo tjerati, Krajina će gorjeti” – Opća opasnost: Sinovi Ravnice

Opće je poznata činjenica da je Marko Perković Thompson, prije početka glazbene karijere sudjelovao, kao dragovoljac, u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. To ga je na neki način i lansiralo na hrvatsko estradno nebo. No, manje je poznata činjenica da je isti slučaj i s bendom Opća opasnost, jednom od najpopularnijih bendova u Hrvatskoj.

Ovi županjski rockeri, svoj su glazbeni put također započeli u vrijeme Domovinskog rata. Kao dragovoljci Domovinskog rata i hrvatski vojnici, Slaven Živanović – Žiža i Pero Galić, osnivaju bend Opća opasnost i snimaju svoj prvi, istoimeni album, koji nikada nije službeno izdan, već je podjeljen hrvatskim vojnicima u Županji i okolici, s obzirom da se radilo o albumu domoljubnih pjesama.

Bendu su nadijelili ime Opća opasnost, zbog svakodnevne situacije u Županji, u vrijeme Domovinskog rata. Naime, Županja je u vremenu velikosrpske agresije više od 1300 dana bila pod sirenama opće opasnosti, pa se ime tako nametnulo samo po sebi.

Jedna od pjesama koja se našla na prvom albumu je pjesma “Sinovi ravnice“, koja pjeva o borbi Hrvata za slobodu i jasno poručuje neprijatelju da će Hrvati obraniti svoj dom. Ime “Sinovi ravnice” nosi i 131. brigada iz Županje, matična brigada pripadnika Opće opasnosti.

U nastavku donosimo tekst pjesme i videozapis i pozivamo vas da poslušate ovu pjesmu, za koju je zanimljivo da je uz Peru Galića pjeva i T. Meštrović, tako da ova pjesma zvuči nešto drugačije od ostatka opusa Opće opasnosti koji je toliko prepoznatljiv upravo zbog Perinog posebnog vokala.

Krv se prolila,
Zemlja se crvenila,
Majka je plakala
Za mrtvim sinom na rukama,
Ravnica je plakala
za mrtvim herojima…

Majka im poručuje,
Nek’ se boje osvete!
Bandu ćemo tjerati,
Krajina će gorjeti,
Sine moj, čuješ li?

Ref.
Sine moj,
Nek’ te čuva Bog,
U slobodu
vodi narod svoj…

Svetu zemlju nikom’ ne damo,
Borimo se,
za nju živimo…

Slavonijo slušaj nas,
Granica je Vukovar!
Hrvatska će ostati
Uvijek ista dok je nas,
Mi nećemo prestati
Dok ne dođe do Dunava….

Rodila sam sinove
Prve bojne županjske,
Bandu ćemo tjerati,
Krajina će gorjeti,
Sine moj, čuješ li?

Ref:
Sine moj,
Nek’ te čuva Bog,
U slobodu
vodi narod svoj…

Svetu zemlju nikom’ ne damo,
Borimo se,
za nju živimo….

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati