Ekskluzivni dokumenti: Čestitamo 25. rujna, stvarni dan osnutka 204. brigade Hrvatske vojske

Vukovar, 25.9.1991.
Dan jednak kao i mnogi dani prije toga datuma. Ništa se nije promijenilo na samom terenu. Granate koje su padale po gradu  i dalje su se brojile u tisućama, grad je gorio, branitelji i civili su ginuli i ranjavani su u desetinama na dnevnoj bazi .….. s druge strane domaći i uvozni četnici, arkanovci, beli orlovi, rezervisti, vojnici tzv. jna sa svojim topovima, minobacačima, tenkovima, transporterima, ratnim zrakoplovima i ratnim brodovima uništavali su grad… Ali su i masovno ginuli pokušavajući osvojiti Vukovar.

No ipak u cijelom tom svakodnevnom paklu i ratnom kaosu, u obrani Vukovara sve je funkcioniralo po nekom fantastičnom redu.
Kuhari i pekari, pravi i priučeni, kuhali su i pripremali hranu, pretežito za tisuće civila u podrumima i desetine ranjenika na raznim lokacijama kao i za branitelje Vukovara, vatrogasci su gasili tamo gdje su mogli i gdje po njima u tom trenutku nisu padale granate, u alatnici tvornice Borovo proizvodilo se  priručno oružje s kojim se je popunjavao nedostatak pravog naoružanja, poštari su također radili svoj posao koliko su im mogućnosti dozvoljavale, HEP-ovi električari činili su čuda povezujući žice električnih vodova potrganih na stotinama mjesta ili pronalazeći i osposobljavajući stare ili pokvarene agregate za proizvodnju struje, Hrvatski radio Vukovar imao je u tom trenutku najbolje novinare na svijetu, djelatnici komunalca radili su u tri smjene, nikad nismo bili bez vode, bolničari, medicinske sestre i doktori, kako oni u bolnici, tako i oni s nama na terenu na prvim borbenim crtama, učinili su naš ratni sanitet svjetskim čudom.

Pripadnici 204. brigade na svečanom mimohodu u Zagrebu povodom obljetnice Oluje
Pripadnici 204. brigade na svečanom mimohodu u Zagrebu povodom obljetnice Oluje

U cijelom tom ratnom kaosu u grad je telefaksom stigla zapovijed pod oznakom str. pov. i brojem 113/1 iz Zapovjedništva obrambenih snaga za Istočnu Slavoniju i Baranju iz Osijeka, potpisana od zapovjednika pukovnika Karla Gorinšeka, kojim je zapravo formalizirano stanje koje su tadašnji zapovjednik obrane Vukovara dopukovnik Mile Dedaković i njegov zamjenik kapetan Branko Borković uveli već ranije, svojim dolaskom u Vukovar, zadnjeg dana mjeseca kolovoza 1991.

Dakle upravo taj datum 25.9. obilježava se kao Dan 204. vukovarske brigade!

Zapovijed 113/1 od 25.9.1991. prilažem uz tekst:

No važno je za reći da dopukovnik Dedaković i kapetan Borković zapovijed nisu proveli strogo po točkama iste, nego su, kako je situacija na terenu nalagala i kako su to postavili već svojim dolaskom u Vukovar 31.8.1991., ustroj prilagodili stvarnom stanju na terenu. Naime kapetan Borković, koji je od zapovjedništva ZNG-a u Zagrebu bio zadužen za ustroj 204. brigade, je postrojbe koje se u zapovijedi o formiranju brigade spominju kao izuzeci od zapovijedi o ustrojstvu 204. brigade također uklopio u ustroj 204. brigade, drugim riječima u obranu grada, kao njen sastavni dio, a ne kao posebnost. To se odnosi da dijelove 1. i 3. brigade ZNG-a (kasnije 1. i 3. gardijske brigade) kao i na sve postrojbe MUP-a (Vukovarskog i postrojbi MUP-a iz drugih dijelova Hrvatske koje su se tada zatekle u Vukovaru na svojim zadaćama).
Također je u ustroju planirao 6 pješačkih bataljuna (iako je u dodatku zapovijedi iz Osijeka zapovijeđeno osnivanje 3 bataljuna), MARD (mješovito artiljerijski raketni divizion), protutenkovsku četu i protuavionski divizion.
Dio od toga vremenom je ostvaren, a dio nije nikada iz čisto životnih razloga.
Npr. kao zapovjednik 5. bataljuna postavljen je Damir Dujić iz Vinkovaca (iz 3. ZNG brigade), sa tadašnjim mjestom obrane u Nuštru, no kako je Vukovar 1.10. ostao u okruženju tu zapovijed nije bilo ni moguće provesti iako su dijelovi njegove bojne aktivno sudjelovali u obrani Vukovara (Bogdanovaca).

O tome kako je dalje tekao „papirnati“ razvoj ustroja 204. vukovarske brigade može se vidjeti iz zapovijedi strog. pov br. 3-1 od 4.10.1991. izrađene od strane kapetana Borkovića – Mladog Jastreba i potpisane od strane dopukovnika Dedakovića Jastreba, zapovjednika obrane Vukovara kao i cijele bivše vukovarske općine (Ilok i sva sela), kojom su imenovani zapovjednici ranga bataljuna.

Zapovijed 3-1 od 4.10.1991. prilažem uz tekst:

U svjetlu dokumenata čestitam legendarnoj 204. brigadi dan osnutka!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati