Zaboravljene ratne pjesme (3): Vuco -“Mirlovčani idu u gardiste da Hrvatsku od četnika čiste!”

Mnogi danas popularni glazbenici svoje glazbene početke vežu upravo za Domovinski rat i pjesme koje su tada pjevali kako bi hrvatskim vojnicima podigli moral i olakšali tešku ratnu svakodnevicu. Jedan takav primjer je i Siniša Vuco, glazbenik čija je karijera otišla u nekim drugim smjerovima u odnosu na početke, a koji je neke od svojih prvih pjesama poznatijih široj javnosti posvetio upravo hrvatskim braniteljima.

Vuco je tako snimio pjesmu “Vukovi sa Svilaje”, koja je snimljena kao himna Samostalne satnije Mirlović Polje, prve samostalne satnije u Hrvatskoj. Tekst pjesme napisao je Ilija Buzov – Brajić, dok je Siniša Vuco autor glazbe. Promotivna izvedba pjesme je bila u Mirlović Polju na prvoj liniji obrane, a drugi put je izvedena u Primoštenu pri svečanoj prisezi Drniških topnika.

Pjesma “Vukovi sa Svilaje” bila je među najslušanijim ratnim pjesmama 1992. na dalmatinskim radio postajama. U tekstu pjesme nalazi se pozdrav za dom spremni, kojega neki pokušavaju problematizirati u pjesmi Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona, a pjesma završava usklikom “ZA DOM!” koji se nalazi i u jednoj verziji službenih oznaka satnije.

Ratne oznake Samostalne satnije Mirlović Polje
Ratne oznake Samostalne satnije Mirlović Polje

Pripadnici satnije rado se prisjećaju nastanka ove pjesme i samog Vuce koji je u ratno vrijeme često boravio s hrvatskim braniteljima i svirao im u trenucima između borbi. Bez obzira na činjenicu da je Vuco danas glazbenik poznat, u medijima, prije svega po kontroverzama i po svojoj turbofolk karijeri, za razliku od nekih pojedinaca sa scene, Vuco se ni danas nije odrekao svojih ratnih pjesama i u današnjim nastupima ističe kako je ponosan što je imao priliku pjevati Hrvatskoj vojsci na početku svoje karijere.

U nastavku donosimo videozapis pjesme “Vukovi sa Svilaje” na novootvorenom Youtube kanalu portala DOM i ovim Vas putem pozivamo, osim da poslušate pjesmu, da se besplatno pretplatite na kanal i tako podržite naš rad jer spremamo mnoge zanimljivosti koje ćete uskoro moći vidjeti na našem kanalu.

Pretplatite se klikom na gumb ispod:

Tekst pjesme:

Formira se četa samostalna
Od boraca, hrabrih Mirlovčana
H boj kreću, trobojnicom mašu.
Za dom spremni i za Lijepu Našu!

U boj kreću, majka im vesela
Da četnike ist’raju iz sela,
Mirlovčani idu u gardiste
Da Hrvatsku od četnika čiste!

Ref.
Nosi, bando, ono što je tvoje
Mi ne damo pedalj zemlje svoje
Mi ne damo niti ćemo dati,

Pivaj, brate, pivaj, brate:
“Živili Hrvati!”,
Pivaj, brate, pivaj, brate:
“Živili Hrvati!”

Da Hrvatsku čiste od izroda,
Sve za ponos hrvatskog naroda,
Bježi, bando, iz Lijepe Naše,
Ponesite i opanke vaše!

Ref.
Nosi, bando, ono što je tvoje
Mi ne damo pedalj zemlje svoje
Mi ne damo niti ćemo dati,

Pivaj, brate, pivaj, brate:
“Živili Hrvati!”,
Pivaj, brate, pivaj, brate:
“Živili Hrvati!”

ZA DOM!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati