(VIDEO): ZABRANJENO PUŠENJE pjeva “Za dom spremni, poglavniče!”

Kroz hrvatsku povijest narod je imao prilike slušati razne vrste vojnih ili borbenih pjesama kroz pjesme Hrvatskog kraljevskog domobranstva, ustaške ili partizanske pjesme sve do budnica iz Domovinskog rata. Neke od njih zadržale su se više, a neke manje među narodom, no o svima njima postoje zapisi i sjećanja.

Ono što je sigurno, nitko se ne sjeća kako su hrvatski branitelji pjevali partizanske pjesme u obrani Hrvatske, dok su se pjevale razne varijacije poznatih pjesama iz doba NDH. Kako je Hrvatska, navodno, raščistila sa svim totalitarnim režimima, takve pjesme danas su zabranjene. Ovo “navodno” iz prethodne rečenice stoji tamo iz razloga što Hrvatska nije raščistila sa svim totalitarnim režimima, jer se komunističke, partizanske pjesme mogu, još uvijek, pjevati nekažnjeno.

No, vratimo se ustaškim pjesmama. Jedna od najpoznatijih je svakako “Evo zore, evo dana” koja je kroz povijest doživjela razne modifikacije i varijante, a jednu od modifikacija napravila je i sarajevska rock-grupa Zabranjeno pušenje. To je svakako najneobičnija modifikacija poznate ustaške pjesme jer je snimljena u turbofolk/hard rock aranžmanu. Poslušajte pjesmu u videu:

Ova pjesma u izvedbi Zabranjenog pušenja je zapravo prepjev pjesme “Hercegovci, evo noći, evo dana” (poznate i kao Hercegovci za dom spremni) koja je inspirirana ustaškom budnicom, autora Petra Crljena. HDS Zamp navodi kako je ta pjesma nastala 1992. godine, što označava namjeru podizanja morala vojsci u obrani od velikosrpske agresije.

Valja ipak napomenuti da ZP ovu pjesmu nije snimilo kao podršku hrvatskim domoljubima, borbi za slobodu ili iz sličnih pobuda, već upravo suprotno. Pjesma ima za cilj ismijati gore navedeno, što se vidi i iz tona pjesme, iz glazbene podloge, ali i samog pjevanja gdje pjevač Sejo Sexon umjesto Hrvati pjeva ‘rvati ili umjesto Hercegovci pjeva ‘ercegovci i slično.

Pjesma je snimljena za potrebe bosanskohercegovačkog filma Nafaka iz 2006 godine.

Kakve god namjere bile, kako se vama sviđa ova verzija u izvedbi Zabranjenog pušenja?

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati