Američki predsjednik Reagan još 1968. proglasio 10.4. Danom hrvatske neovisnosti

Čuveni američki predsjednik Ronald Reagan bio je porijeklom, po ocu, iz irske katoličke obitelji. S Hrvatima je povezan tako što je je 1968. potpisao Proklamaciju o hrvatskoj neovisnosti, a 10. travnja proglasio Danom hrvatske neovisnosti!
Time je bio jedan od prvih političara na svijetu koji je službeno podupirao hrvatsku borbu za neovisnost.

U javnosti je manje poznata činjenica da je Ronald Reagan još daleke 1968. kao guverner Kalifornije proglasio 10. travnja Danom hrvatske neovisnosti. Sam Regan je vlastoručno potpisao Proklamaciju o Danu hrvatske neovisnosti.

Nakon Reaganova potpisa na proklamaciji, isti je dokument izglasala i Skupština Kalifornije. No, tada je jugoslavenski i srpski lobi bio jak, napravili su pritisak i Skupština je povukla svoju izglasanu Proklamaciju o hrvatskoj neovisnosti. Ali tadašnji guverner Ronald Reagan nije želio povući svoj potpis s tog dokumenta na koji je bio jako ponosan. Bio je to njegov velik doprinos uspostavi hrvatske države i to još daleke 1968. Osim Hrvatske, Reagan je podržavao i druge male narode u borbi za svoju samostalnu državu, a redovno je, kao predsjednik SAD-a, primao delegacije Organizacije društva zarobljenih naroda.

U Reaganovoj Proklamaciji Dana hrvatske neovisnosti stoji da se “hrvatski narod još od 7. stoljeća bori za svoju neovisnost i prije gotovo 1000 godina kreirao je jedan od najstarijih parlamentarnih tijela, a to je Sabor. Šezdesetih godina Hrvatska je bila pod silom i terorom koji provodi Jugoslavija i koja je spriječila izbore predstavnika Sabora, te lišila Hrvate osnovnih ljudskih prava samoopredjeljenja, slobodnih izbora, samostalne ekonomije, kulture, religije i jezika. Više od 150.000 Amerikanaca hrvatskog podrijetla živi u Kaliforniji sudjelujući u njenoj ekonomiji, gospodarstvu, kulturnom i političkom razvoju i životu Zlatne države Kalifornije.

Stoga ja, Ronald Regan, Proklamacijom proglašavam 10. travnja Hrvatskim danom neovisnosti i pozivam sve građane na privrženost i podršku opravdanim težnjama svih ljudi za nacionalnu neovisnost i ljudsku slobodu.”

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati