Zaboravljene ratne pjesme (8): Thompson i Ivo Amulić najavili obranu Livna od velikosrpske agresije

Hrvatska je vojska u Domovinskom ratu odigrala ključnu ulogu, osim u obrani Hrvatske i u obrani Bosne i Hercegovine. Teritorij Hrvatske i BiH mnogi promatraju kao jedinstveno ratište, a tako su gledali i Hrvati koji su dali izniman doprinos obrani BiH, kako vojno, tako i zbrinjavanjem stotina tisuća izbjeglica, bez obzira na njihovu vjeru.

O tome svjedoče i mnogi bosanskohercegovački dužnosnici iz tog vremena, kao i vojnici i zapovjednici Armije BiH, a o tome mogu posvjedočiti i neke od pjesama nastalih u tom vremenu posvećenih hrvatskim krajevima u BiH.

Jedna od takvih pjesama je i pjesma službenog naziva “Čelebić … Rujani”, koja se nalazi na albumu Livanjske bure i vedrine, a koju pjevaju, u to vrijeme megapopularni Ivo Amulić i Marko Perković Thompson.

Poslušajte pjesmu uz prigodni videozapis na našem YouTube kanalu:

Thompson se u pjesmi pojavljuje samo na trenutke tako da se ne radi o klasičnom duetu, no to govori koliko je u to vrijeme bilo važno imati gostovanje Thompsona, hrvatskog vojnika, u pjesmi, pa makar i kako bi otpjevao samo nekoliko riječi. Kao što je Thompson najavio obranu svojih Čavoglava, tako je i ova pjesma najavila obranu Livna, jer su četnici zaustavljeni u svom napredovanju upravo na području opjevanom u pjesmi.

Pjesma u videu je izvornoga trajanja, za razliku od mnogih snimaka na YouTube-u koje su odrezane pa su kraće čak više od minute u odnosu na originalnu pjesmu. Tekst pjesme donosimo u nastavku:

Pogledaj u polja, žitom se ne zlate,
Pogledaj u nebo, padaju granate,
Pogledaj u oči stare majke,
Domovinu sinovi srcem brane…

Sinovi su tvoji u kamenu svakom,
Ne igraj se nikad
Koričinom našom i Borovom glavom,
Ugrist će te poskok iz kamena svakog!
Sledit će te bura sa Cincara hladnog!

Jer ja noćas čuvam svoje Livno, Sturbu, Duman,
Jer ja noćas čuvam svoju dragu, sve što imam…
I Čelebić, Čelebić, četnik nikad neće prić’!
A Rujana obadva bit će naši zavazda!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati