Ekskluzivno najavljujemo izložbu fotografija “Vukowar 1991” – evo gdje se može pogledati

Dragi prijatelji i poštovani pratitelji, s ponosom Vam možemo najaviti, nakon nešto više od pola godine od izlaska u javnost s najavom projekta fotomonografije i izložbe ratnih fotografija Vukowar 1991, skoro svečano otvorenje izložbe! Za izložbu, od prve najave projekta, vlada veliki interes, tako da će svi zainteresirani izložbu moći pogledati širom Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta.

Za izložbu je pripremljeno više od 200 fotografija nastalih iz objektiva dragovoljaca Domovinskog rata, HOS-ovaca i branitelja Vukovara, Damira Radnića i Viktorina Jurića – Paše. Damir Radnić i Viktorin Jurić – Paša jedini su u proboju iz Vukovara iznijeli svoje filmove s preko 300 ratnih fotografija koje su nastale u vrijeme okruženja Vukovara i Bogdanovaca od 1.10. do 18.11.1991., te su danas i svih ovih godina njihove ratne fotografije iz toga vremena vrlo vrijedno arhivsko i povijesno gradivo Republike Hrvatske koje, uz suglasnost, koriste mnogi, npr. Hrvatski povijesni muzej, Memorijalni centar iz Domovinskog rata Vukovar, Memorijalni centar iz Domovinskog rata Zagreb, kao i mnogi drugi. U pripremi je, također, i ugovor između Povijesnog muzeja Hrvatske i njih dvojice kojim će oni svoje ratne filmove pokloniti tome muzeju, kako bi oni na taj način i zakonski postali povijesna baština Republike Hrvatske.

Osim fotografija ratnog Vukovara i Bogdanovaca, na izložbi će se moći pogledati i vrijedna kolekcija fotografija nastalih nakon okupacije Vukovara, s raznih terena, iz mjesta u čijoj su obrani sudjelovali autori fotografija nakon završetka bitke za Vukovar. Uz to, posjetiteljima će biti predstavljeni i dijelovi stripa Nenada Barinića posvećeni legendarnoj Štafeti smrti i Ovčari, kao i fotografije s posljednjih ispraćaja suboraca autora ove izložbe.

Svečano otvorenje u Zagrebu

Uoči dana sjećanja na žrtvu Vukovara, izložba će biti svečano otvorena u Zagrebu u Galeriji Zvonimir, Bauerova 33. Galerija djeluje u sastavu Odjela za kulturno-društvene djelatnosti Službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Organizira izložbe tematski vezane uz Domovinski rat, obljetnice postrojbi te obilježavanje važnijih datuma iz novije hrvatske povijesti, stoga je ova lokacija više nego primjerena za svečano otvorenje ove izložbe. Svečano otvorenje planirano je za 8. studenoga u 19:00 uz prigodni program i brojne uzvanike.

Najavni plakat svečanog otvorenja izložbe – dizajn: Max Križanić

Izložba će u Zagrebu biti postavljena od 9.11. do 21.11. svaki dan (uključujući vikende) od 10:00 do 18:00. Nakon svečanog otvorenja, dogovoreno je još pet gradova i mjesta za izložbu “Vukowar 1991.”:

  • 22. – 24.11. u Livnu – Franjevački muzej i galerija Gorica, u Livnu će se 23.11. u Narodnom sveučilištu prikazati dokumentarni film “Štafeta smrti”
  • 25. i 26.11. u Imotskom – Pučko otvoreno učilište, u Imotskom će se u Kinu “Mediteran” 25.11. prikazati dokumentarni film “Štafeta smrti”
  • 27.11. – 2.12. na Korčuli u Korčuli i Blatu – redoslijed mjesta se još dogovara
  • 3.12. – 8.12. u Dubrovniku – Muzej Domovinskog rata – Tvrđava Imperijal na Srđu

U izradi i fotomonografija istog naziva

Planirana je bila istovremena promocija izložbe i fotomonografije naziva Vukowar 1991., no nažalost, zbog tehničkih razloga, a najviše zbog nedostatka vremena uslijed brojnih putovanja u sklopu promocije filma Štafeta smrti, monografija u ovom trenutku nije završena, no radovi na njoj su u punom zamahu i autori vjeruju kako će fotomonografija svjetlo dana ugledati u proljeće 2020. godine!

Za organizaciju izložbe, kao i za film Štafeta smrti, svi zainteresirani mogu se javiti Damiru Radniću, putem facebooka, broja mobitela: 0976253294 ili putem e-maila: [email protected] ili [email protected]

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati