(VIDEO): Poslušajte najnoviju verziju “Ukrajinskih Čavoglava”

Ovih dana, na internetu se pojavila nova verzija “Ukrajinskih Čavoglava”, ukrajinskog prepjeva legendarne hrvatske ratne budnice, Bojne Čavoglave.

Bojna Čavoglave, prva pjesma Marka Perkovića Thompsona jedna je od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija pjesma Domovinskog rata. Gotovo da nema čovjeka u Hrvatskoj koji ne zna svaku riječ ove domoljubne budnice koja je u vrijeme Domovinskog rata podizala moral hrvatskim vojnicima kao nijedna druga ratna pjesma.

[product id = 5829]

Svoju popularnost pjesma duguje činjenici da je nastala obrnutim putem od ostalih ratnih pjesama. Dok su ostale pjesme prvo snimljene u studiju, a tek tada su nalazile svoj put do hrvatskih vojnika, Bojnu Čavoglave otpjevali su vojnici, dragovoljci, pripadnici Samostalnog voda Čavoglave, jedne od najpoznatijih postrojbi HOS-a, predvođeni Markom Perkovićem, nadimka Thompson.

Koliko je pjesma bila popularna među vojnicima svjedoči činjenicu da je skoro svaka postrojba imala svoju verziju pjesme prilagođenu kraju iz kojeg dolaze, a neke su i danas dostupne na internetu, kao “Posavske Čavoglave”, “Moslavačke Čavoglave”, “Hej, junaci” (posvećeno braniteljima Sarajeva), a ono što je fascinantno je da pjesma postoji i na nekoliko stranih jezika.

Postoji tako verzija na talijanskom jeziku, u izvedbi benda Attaco Frontale iz 1994. godine, a u današnje vrijeme, u situaciji konstantnih ukrajinsko-ruskih sukoba, pojavila se verzija na ukrajinskom jeziku.

Pjesmu objavljenu 2022. godine u izvedbi benda Detcom koja je snimljena u aranžmanu sličnijem Thompsonovoj verziji u odnosu na raniju verziju “Ukrajinskih Čavoglava”. Pjesmu uz popratni videozapis pogledajte u nastavku:

Pretplatite se i na DOM – domoljubni youtube kanal:

Sigurni smo da, u slučaju vojnih sukoba u Ukrajini, ova pjesma ukrajinskim vojnicima diže moral na isti način kako je izvorna Bojna Čavoglave dizala moral hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu. No, ipak, nadamo se kako za time ipak neće biti potrebe i da će se u što skorije vrijeme pronaći mirno rješenje ove krize.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati