(VIDEO) 24. kolovoza 1991. Luka Andrijanić – mladi 19-godišnji junak srušio prvi zrakoplov JNA u Domovinskom ratu!

Na današnji dan, 24. kolovoza 1991., pripadnik 3. brigade i dragovoljac Domovinskog rata Luka Andrijanić srušio je prvi zrakoplov neprijateljske JNA u Domovinskom ratu.

Poginuo je u Vukovaru 20. rujna 1991., njegov mladi život ugasio se iz ljubavi za Hrvatsku samo tri dana prije 20-og rođendana.

To se dogodilo prilikom bitke za Vukovar kod silosa Đergaj po zapovijedi Ivice Arbanasa, unatoč tome što je postojala naredba da se ne napada postrojbe JNA koja se još uvijek službeno predstavljala kao “tampon-zona” između zaraćenih strana. U stvarnosti već se stavila potpuno na stranu Srbije i hrvatskih Srba, prije toga u potpunosti naoružavši civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u svim hrvatskim krajevima koji su trebali postati dio Velike Srbije.

Nešto kasnije srušena su još dva zrakoplova, što je važno, jer tih dana počinje i prvi otvoreni frontalni napad na Vukovar u kojem je srpska vojska izgubila 5 tenkova, 2 transportera i 4 aviona, uz brojne ljudske žrtve.

Luka Andrijanić – junak Vukovara poginuo tri dana prije 20-og rođendana

Luka Andrijanić je hrvatski mladić iz okolice Bosanskog Broda koji poput mnogih mladića iz susjedne Bosne i Hercegovine došao u obranu Hrvatske. U Zbor narodne garde javio se s 19 godina nakon služenja vojnog roka u JNA, gdje je dobio brojne nagrade kao najbolji protuavionac u klasi.

Majci je rekao da odlazi na sezonske radove u polje za zaradom, jer joj nije imao snage reći da odlazi braniti zemlju u kojoj nije rođen, ali koju je osjećao svojom. Bio je prvi zapovjednik protuzračne obrane grada Vukovara i srušio 4 zrakoplova JNA.

Poginuo je u Vukovaru 20. rujna 1991., tri dana prije 20-og rođendana.

Izvor: narod.hr

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati