(VIDEO) 24. kolovoza 1991. Luka Andrijanić – mladi 19-godišnji junak srušio prvi zrakoplov JNA u Domovinskom ratu!

Na današnji dan, 24. kolovoza 1991., pripadnik 3. brigade i dragovoljac Domovinskog rata Luka Andrijanić srušio je prvi zrakoplov neprijateljske JNA u Domovinskom ratu.

Poginuo je u Vukovaru 20. rujna 1991., njegov mladi život ugasio se iz ljubavi za Hrvatsku samo tri dana prije 20-og rođendana.

To se dogodilo prilikom bitke za Vukovar kod silosa Đergaj po zapovijedi Ivice Arbanasa, unatoč tome što je postojala naredba da se ne napada postrojbe JNA koja se još uvijek službeno predstavljala kao “tampon-zona” između zaraćenih strana. U stvarnosti već se stavila potpuno na stranu Srbije i hrvatskih Srba, prije toga u potpunosti naoružavši civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u svim hrvatskim krajevima koji su trebali postati dio Velike Srbije.

Nešto kasnije srušena su još dva zrakoplova, što je važno, jer tih dana počinje i prvi otvoreni frontalni napad na Vukovar u kojem je srpska vojska izgubila 5 tenkova, 2 transportera i 4 aviona, uz brojne ljudske žrtve.

Luka Andrijanić – junak Vukovara poginuo tri dana prije 20-og rođendana

Luka Andrijanić je hrvatski mladić iz okolice Bosanskog Broda koji poput mnogih mladića iz susjedne Bosne i Hercegovine došao u obranu Hrvatske. U Zbor narodne garde javio se s 19 godina nakon služenja vojnog roka u JNA, gdje je dobio brojne nagrade kao najbolji protuavionac u klasi.

Majci je rekao da odlazi na sezonske radove u polje za zaradom, jer joj nije imao snage reći da odlazi braniti zemlju u kojoj nije rođen, ali koju je osjećao svojom. Bio je prvi zapovjednik protuzračne obrane grada Vukovara i srušio 4 zrakoplova JNA.

Poginuo je u Vukovaru 20. rujna 1991., tri dana prije 20-og rođendana.

Izvor: narod.hr

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Podržimo rad humanitarne udruge

Možda će vas zanimati

Thompson i Danijela zajedno pjevali Čavoglave – Huljić Thompsona htio u Magazinu

Koliko je mladić iz Čavoglava uzdrmao glazbenu scenu svojom pojavom, najbolje svjedoče njegove rane glazbene godine. Njegova prva uspješnica "Bojna Čavoglave" doživjela...

Uz godišnjicu pogibije Mire Barešića – Revolucija uvijek pojede svoju djecu

Počivaj u miru dragi prijatelju. Nešto od onoga u što si vjerovao i kako si vjerovao, za što si živio i za...

Potresan dokumentarac Štafeta smrti 1. i 2. lipnja u Njemačkoj

Dokumentarni film “Štafeta smrti” redateljice Nade Prkačin bit će prikazan 1. lipnja u Essenu (Tanzschule Marcus Johri, Leimgardtsfeld 24) s početkom u 18 sati...