Svečano otvorenje vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva

Grad Vukovar, na svojim je službenim stranicama objavio dugoočekivanu vijest. Vukovarski vodotoranj će nakon duge i opsežne objave napokon biti službeno otvoren. Objavu sa službenih stranica grada Vukovara prenosimo u cijelosti:

“S radošću i ponosom najavljujemo kako će se dugo očekivano svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva održati 30. listopada 2020. godine s početkom u 17:30 do 18:30 sati.

Nažalost, epidemija koronavirusa primorala nas je da i ovaj događaj prilagodimo epidemiološkim mjerama. Smatramo kako je zdravlje građana na prvome mjestu te nismo ni na koji način željeli da ovakva radosna prigoda ima neželjene posljedice širenja koronavirusa.

Iz toga razloga, odlučili smo se na oblik prijenosa svečanog otvorenja u produkciji Grada Vukovara, a  koji će se moći pratiti preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara (www.vukovar.hr) i tvrtke Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (www.vukovarskivodotoranj.hr) kao i putem Facebook stranica Grada Vukovara, gradonačelnika Ivana Penave i Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva.

Ovim putem vas pozivamo da nam se na svečanome otvorenju Vukovarskog vodotornja pridružite iz svojih domova te preko elektroničkih uređaja pratite koncertni program koji smo pripremili za vas.

Vukovarski vodotoranj možete u živo posjetiti već sljedećega dana u subotu, 31. listopada 2020. godine kada će otvoriti svoja vrata za sve posjetitelje. Naravno, prilikom posjete pridržavajte se propisanih epidemioloških mjera i ostanite odgovorni.  

Zbog potreba snimanja i iz epidemioloških razloga pristup samome Vukovarskom vodotornju u vremenu održavanja prijenosa neće biti omogućen.

Zahvaljujemo vam na razumijevanju i još jednom apeliramo na savjesno ponašanje u vrijeme epidemiološke krize koju svi zajedno prolazimo.”

Vodotoranj je, zbog uloge koju je imao u Domovinskom ratu, postao, uz vučedolsku golubicu, prepoznatljiv simbol grada Vukovara. Zbog svoje visine i impozantnosti, bio je najčešća meta neprijatelja 1991. g. posebice zbog hrvatske zastave istaknute na vrhu vodotornja.

Više od 600 neprijateljskih granata pogodilo je ovog “diva“ tijekom tromjesečne opsade grada i nanijelo mu brojna oštećenja, ali ga nisu uništile. Nisu uništile niti duh i volju Vukovaraca, od kojih su dvojica hrvatskih branitelja najzaslužnija što je na vrhu uvijek bila nova hrvatska zastava, kad bi prethodna bila uništena.

To su bili, tada 23 godišnji Ivica Ivanika koji je poginuo u Vukovaru, i Hrvoje Džalto. Dojam koji je pružala silueta ranjenog vodotornja učinila je od njega simbol razaranja, ali i otpora, prkosa i nepobjedivosti. Stoga je on jedina građevina u Vukovaru koja će izvana ostati neobnovljena, kao autentičan svjedok tragičnih zbivanja iz 1991. godine.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati