Sramotna izjava Zorana Milanovića: HOS-ovu ploču treba negdje baciti, oni su se borili i za revitalizaciju NDH, to nema veze s Domovinskim ratom

Zoran Milanović je aktualni predsjednik Republike Hrvatske, no nismo ga imali puno puta prilike vidjeti u ovom mandatu. S obzirom na njegove izjave koje je davao kao premijer, možda i bolje, no to nikako ne priliči instituciji Predsjednika Hrvatske, jedinoj funkciji za koju se bira kandidat osobno. Građani Republike Hrvatske izabrali su upravo njega.

Nakon što je već njegova inauguracija izazvala skandal i buru javnosti zbog, reći ćemo, osebujne izvedbe himne RH, Milanović se tijekom ove krize gotovo potpuno povukao iz medija. Povremeno se pojavio u javnosti i rekao nešto sporedno ili je pak pokušavao piti kavu s maskom na licu s kojom nije baš uvijek bio spretan. Danas se, na obljetnicu Jasenovca, probudio iz “zimskog sna” i ponovno svojim izjavama zgrozio javnost, osobito pripadnike HOS-a.

Čovjek kojemu je s Domovinskim ratom najveća poveznica pad s vojnog transportera, a koji je danas vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske grubo je uvrijedio hrvatske branitelje. U Jasenovcu je, prenosi Jutarnji list, Milanović komentirao HOS-ovu ploču koja je bila postavljena u Jasenovcu, kako se i navodi u tekstu:

Milanović se osvrnuo i na HOS-ovu spomen ploču na kojoj je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”, koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, poručivši kako to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

 “Sam predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘Za dom spremni’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.“, naglasio je.

 Predsjednik je podsjetio da je Hrvatske priznata u siječnju 1992., kada je već i bila država sa svojom vojskom, policijom i svim državnim tijelima.

 “Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Dakle, pored takve, stvarati paravojsku… postoji neki dugi plan”, dodao je.

Spomen ploču jedanaestorici poginulih HOS-ovaca, mahom njegovih vršnjaka koji su poginuli za slobodu Hrvatske kako bi on, 25 godina nakon Oluje mogao postati predsjednik, Zoran Milanović bi bacio negdje jer to, prema njemu, nema veze s Domovinskim ratom. Krajnje je degutantno i ispod svake ljudske razine negirati pravo bilo kome da se dostojno obilježi njegova žrtva za slobodu domovine.

[product id=3351]

Sam Jutarnji je tekst opremio “činjenicom” da je na HOS-ovoj ploči uklesan ustaški pozdrav. Ne, to nije istina već je na ploči uklesan službeni grb HOS-a koji je zaštićen i hrvatskim zakonima. Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji od 12. veljače 2013. (dakle iz vremena u kojemu je Zoran Milanović bio premijer) u članku 2. stavak 1. precizirano tko su to hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

Članak 2. → Pročitaj Zakon

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a), te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

Pravilnik Ministarstva obrane o vojnim odorama → Pročitaj Pravilnik, članak 18.

Nadalje, člankom 18. Pravilnika o vojnim odorama (NN broj 58/11 i 113/11) propisano je da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata mogu u svečanim prigodama u OS RH i u prigodama službenog obilježavanja obljetnica vezanih uz događaje u kojima su sudjelovali u Domovinskom ratu ili na obljetnicama zbivanja iz Domovinskog rata nositi službene vojne odore, ako ih posjeduju, a mogu nositi i vojne odore iz Domovinskog rata.

Ako znamo da su pripadnici HOS-a hrvatski branitelji zaštićeni zakonom, te ako znamo da pravilnik o vojnim odorama obuhvaća sve kategorije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (uključujući i HOS), a znamo da je na odorama HOS-a u vrijeme Domovinskog rata bio i po nekima sporan grb, vidljivo je da Jutarnji list u opremi teksta, kao i Zoran Milanović iznose laži i uvrede za hrvatske branitelje.

Udruga dragovoljaca HOS-a članica je i Svjetske veteranske federacije, dakle u tome nikome u cijelome svijetu nema ničega spornog, osim, izgleda, Hrvatskoj i njenim dužnosnicima kada žele skupljati političke poene. Milanović se, svojim prozivanjem hrvatskih branitelja, da su se oni borili i za NDH, pozicionirao najbliže retorici Dačića, Vučića, Vulina, Nikolića, ali i Šešelja i “kapetana Dragana”.

Je li možda htio reći da su Žarko Manjkas Crvenkapa i njegovi suborci koji su tek nedavno dobili svoj mir nakon gotovo trideset godina traženja njihovih posmrtnih ostataka borili za NDH. Je li Jean Michel Nicolier ostavio miran život u Francuskoj kako bi došao u HOS revitalizirati NDH? Tako uvrijediti sve dragovoljce HOS-a, Hrvate i one strane (pa i Srbe), kao i brojne maloljetne dragovoljce i sve ostale koji su u obranu praga svoga doma stali u uniformi HOS-a može samo netko čiji je svjetonazor bliži svjetonazoru agresora na Hrvatsku nego hrvatskih branitelja.

Za komentar smo upitali i bivšeg pripadnika HOS-a, dragovoljca i invalida Domovinskog rata, Mišu Križanića – Maxa koji je kratko poručio: Slučajni predsjedniče slučajne države, sjetite se da i tvoji najmiliji na svojim posljednjim počivalištima imaju neka spomen-obilježja. Kako bi vama bilo da netko za spomen-obilježja vaših najmilijih kaže da ih terba negdje baciti!? Sram vas bilo!

Bivši stranački drug Zorana Milanovića, Bojan Glavašević, često citira izjave svog oca. Bojanov otac Siniša Glavašević s Hrvatskog radio Vukovara, izravni svjedok herojstva HOS-ovaca, o toj postrojbi imao je drugačije mišljenje. Siniša je govorio da bi “Vukovar  pao već u rujnu mjesecu 1991. godine da nije bilo HOS-a.” Hoće li i ovaj put posegnuti za citatima vlastitoga oca i stati u obranu onih koji su prvi stali u obrani njegovoga grada?

Očekujemo žurnu ispriku Predsjednika Republike Hrvatske i svih nadležnih institucija. Žrtva svakog hrvatskog branitelja koji je poginuo za slobodnu Hrvatsku vrijedi jednako i njen značaj za Hrvatsku je neprocjenjiv. Hrvatski branitelji su temelj moderne, samostalne i suverene Republike Hrvatske, nasuprot svim totalitarnim režimima i vrijeme je da ljubitelji crvene petokrake to napokon shvate!

Čekamo, naravno, i oglašavanje Zorana Milanovića o četničkim spomenicima u Republici Hrvatskoj i zločinima počinjenim u vrijeme komunističke Jugoslavije.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati