Pretpremijera filma “Tak je to bile” oduševila gledatelje

U subotu, 27.travnja, u sklopu Dana branitelja Općine Jakovlje, pred prepunim Kulturnim centrom Jakovlje održana je pretpremijera dokumentarnog filma „Tak je to bile“, podnaslova „Zagorska bojna u obrani južnog Velebita 1991.-1992. godine“. Pretpremijera filma, redatelja i scenarista Nenada Piskača, održana je u sklopu nacionalne manifestacije „Festival domoljubnog filma Gordan Lederer“.

Pretpremijera filma izazvala je uistinu veliki interes, a u dvorani se tražilo mjesto više kako bi svi zainteresirani mogli pogledati film kojim se odaje počast ratnom putu njihovih sumještana, susjeda i prijatelja. U okupljenom mnoštvu našli su se i mnogi gosti i uzvanici, među kojima su i general Rudi Stipčić, pukovnik Damir Radnić, zapovjednik HOS-a Bogdanovci, Ivica Jurčan, jedan od preživjelih iz HOS-ove štafete smrti, vukovarska braniteljica Zorica Gregurić, novinar i publicist Igor Vukić, Lyliane Fournier i Paul Nicolier, majka i brat poginulog dragovoljca HOS-a iz Francuske, Jean-Michela Nicoliera, Herve Rousseau, zatim organizatori Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer, izaslanici ministara branitelja i obrane Republike Hrvatske, kao i predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Općine Jakovlje, no posebno mjesto među uzvanicima svakako zauzimaju glavni akteri filma, pripadnici Zagorske bojne.

U nešto više od sat vremena, prikazan je ratni put Zagorske bojne na Velebitu 1991. i 1992. godine, dan je osvrt na političku situaciju u predratno i ratno vrijeme, ali i na politička zbivanja današnjice. Film se sastoji od autentičnih snimaka iz Domovinskog rata, s hrvatske i neprijateljske strane i svjedočanstava sudionika ratnih zbivanja na Velebitu, među kojima se našlo i potresnih priča i zanimljivih anegdota koje su izmamile osmijeh na lica gledatelja. Dodatan naboj filmu u produkciji Spy produkcion networka dala je i glazba poznatih hrvatskih glazbenika koji su ustupili prava na korištenje njihovih autorskih materijala za potrebe ovog filma. Glazbu za film ustupili su Željko Vučković i Adam Končić, a najveći naglasak bio je na glazbi Ante Matića (posebno pjesmi Vila Velebita), Miroslava Škore i Marka Perkovića Thompsona.

Tak je to bile

Na kraju filma, publika je pljeskom pozdravila glavne aktere filma, organizatori su se još jednom zahvalili svima koji su pomogli projektu i ponovno iskoristili priliku ukazati na važnost svjedočenja istine o Domovinskom ratu, te su najavili nove aktivnosti Festivala Gordan Lederer.

[product id=1462]

Tekst: Max Križanić | Foto: Damir Radnić

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati