Osvrt na strip album – Nenad Nenoos Barinić – „Vukovar: Haš”

Za mnoge Vukovarce i branitelje Vukovara upravo traju dani sjećanja na najteže dane i tjedne obrane grada. U svojim opisima i 28 godina kasnije, navode kako samim pogledom na kazaljke sata u mislima točno “vide” trenutak gdje su tada bili. Kako je „padao” i koji dio grada, kada su posljednji put zagrlili svoje najmilije, vidjeli suborce, rodbinu, prijatelje, sreli radne kolege.. Opisuju i vrijeme koje ih je pratilo s mislima o predaji, o proboju, civilima, ranjenicima, djeci, starijima i nemoćnima i onom prirodnom, ljudskom strahu koji je svakom minutom bivao sve jači. Mladići na pragu mladosti, kroz hladnu vukovarsku jesen postali su odrasli ljudi s tek pokojom željom. Prestanak agonije smrti. Držala ih je samo nada o povratku kući obiteljima koje su strepile za njihove živote, nada kako će s ponosom pričati o ostvarenju dugogodišnjeg sna i možda tu i tamo pokušati sakriti suze kad bi u sjećanjima sreli stradalog suborca ili nekog civila s kojim su jednom popili kavu, a više se nije vratio. Početkom studenog kao da se i nada koju su nosili, skamenila.

Mladen Čupić Haš jedan je od branitelja Vukovara, koji je zamijenio upravljač svojeg motora za pušku i umjesto bezbrižne vožnje slavonskim ravnicama svoju mladost iz Vinkovaca zauvijek ostavio na nekom vukovarskom putu, nama još uvijek ne poznatom. Zasigurno svaka ulica ima jednog svog Haša, dečka iz kvarta, ali rijetko tko ima prijatelja kakvog ima on: Nenada Barinića.

Kao kriminalistički službenik posvetio je svoj radni vijek u traganju za nestalima i njihovim sudbinama iz Vukovara 1991, a među njima i sudbini svog prijatelja. Sjećanja na zajedničku mladost, odlazak u rat te saznanja o zadnjim trenucima u vukovarskoj bolnici pa sve do mogućeg ali još uvijek ne potvrđenog odvođenja u tzv. „šesti autobus” prikazao je u strip albumu: “Vukovar: Haš.” na punih 136. stranica. Godinama skupljani autentični materijali i snimke prema iskazima svjedoka i očevidaca, Nenad Barinić prikazao je izuzetan talent za detalje i događaje, crtajući autentične lokacije i prikazujući svoje prijatelje, branitelje ili pak osobe koje su osuđene, optužene ili osumnjičene za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina u Vukovaru 1991.  Listajući stranice, čitač ne može ostati ravnodušan na ovo jedinstveno djelo  u nizu književnih djela s tematikom Domovinskog rata.

Vukovar Haš strip album Nenad Barinić
  1. godine autor stripa rekao je:

Nakon 2 godine mukotrpnog istraživanja, gledanja video snimaka, čitanja članaka i knjiga tražeći podatke, danas sam se prošetao i uživao u ovom pogledu. Prolazim kroz red strojeva i nailazim na viljuškar u tiskari koji prevozi – otiskane stranice strip albuma. Pogled koji sam priželjkivao 2 godine i sada, nakon ovog, mogu smatrati da sam ispunio ono što sam želio kao strip crtač, ali kao prijatelj znam da još uvijek nisam našao gdje leže posmrtni ostaci moga prijatelja Haša…

O Hašu i njegovim suborcima iz Vinkovaca možete više pročitati u ediciji Nisu zaboravljeni autorice Tanje Belobrajdić.

Autor Nenad Barinić
Autor Nenad Barinić

Nenad Barinić – 1972., je umirovljeni hrvatski policajac iz Vukovara. Crtač je fotorobota od 1992. do 2015. Poznat je kao crtač stripova, ilustrator, dizajner, voditelj strip radionica u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, pisac knjige “Škola stripa kroz radionice”, bloger za strip na Večernjakovoj blogosferi, sportski ribolovac, ribolovni novinar, crta airbrushom, dizajner je umjetnih ribolovnih mamaca, volonter ribočuvar u Vukovaru, biker i predsjednik Sportskog moto kluba Golubica Vukovar, tajnik Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci i dopredsjednik Udruge ljubitelja stripova StripOs. Hrvatski je branitelj. Idejni začetnik i realizator Spomen doma Bogdanovci sa suradnicima.

Gdje kupiti svoj primjerak? Strip album Haš možete kupiti u Galeriji Navis u Vukovaru ili direktno kod autora Nenada Barinića.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati