IVANA MOLI ZA POMOĆ: Jedina mi je želja upisati fakultet i osamostaliti se

Ovim putem dijelimo apel za pomoć mladoj Ivani koja unatoč svojoj invalidnosti i skromnoj financijskoj situaciji ima veliku želju upisati fakultet i osamostaliti se. Svjesni teške situacije u cijeloj Hrvatskoj pozivamo vas da, ukoliko možete, pomognete ovoj djevojci u ostvarenju svojih ciljeva.

[product id=1462]

Ivana je osoba oštećena vida – ostatak vida procijenjen joj je na svega 10%. Upravo stoga pohađa školu u Zagrebu, štićenica je Centra Vinko Bek, stanuje u tamošnjem učeničkom domu i pohađa četvrti razred srednje škole, smjer poslovni tajnik.

Svjesna svojih mogućnosti, koje ograničava smanjeni vid, nakon srednje škole želi upisati Upravno pravo na fakultetu u Splitu. Za to će, kao iznimno slabovidna osoba, iskoristiti pravo na direktan upis te smještaj u studentskom domu. Želja joj je jednog dana svakako raditi u struci, negdje u ministarstvu ili javnoj upravi.

No da bi došla do toga, prvo naravno mora završiti fakultet. A financijska situacija njene obitelji već je više nego skromna:

– Živim u kućanstvu s ocem i njegovom suprugom. Tata je, također zbog slabog vida, u invalidskoj mirovini. Od 2.080 kuna mirovine, 700 mu ode na otplatu kredita. 100 kuna daje meni za život u Zagrebu – priča Ivana.

Ustupila Ivana Lovasić

Ivanina majka živi s obitelji koju je nakon razvoda zasnovala s drugim suprugom, kaže Ivana te dodaje:

– I ona mi svaki mjesec da 100 kuna. No to mi, kako sam u Zagrebu mjesec dana, nije dosta. Novac trošim za putne karte za vlak i tramvaj, nešto za osobnu higijenu, pa mi za ostale potrebe baš nešto ni ne ostaje – pojašnjava Ivana.

Smještaj u domu košta 600 kuna, za što se koristi njen dječji doplatak. Već je tražila pomoć, neki su joj dobri ljudi i pomogli s pedesetak kuna. Tako si je kupila bilježnice i nešto hrane. No, kako je odlučna završiti fakultet i zahvaljujući svom radu potpuno se osamostaliti, prisiljena je tražiti pomoć nepoznatih ljudi:

– Htjela bih vas zamoliti ako ste u mogućnosti da mi pomognete. Pripremam se otići studirati u Split. Moja obitelj nije u mogućnosti financirati moje studiranje; ni smještaj, ni udžbenike, ni ostale studentske potrepštine. A već sam ionako naučila skromno živjeti. Kad odem u Split dolazit ću doma u Podravinu svega pet puta godišnje. A kad završim prvu godinu, javit ću se na natječaj za stipendiju što će mi uvelike olakšati život – moli Ivana.

I ona sama je mlada djevojka koja, poput vršnjakinja, ima želja. No, baš i nije u prilici ispunjavati ih:

– Ponekad bih ljeti otišla na koncert. Bili su to koncerti za koje karte nisu bile skupe ili su me prijateljice i prijatelji počastili kartom – iskrena je Ivana.

Na upit kako se snalazi u svakodnevnom životu, kaže da uči iz knjiga s tiskom prilagođenim slijepim i slabovidnim osobama. Po noći ne vidi pa za kretanje koristi bijeli štap.

– Stvarno mi je pomoć potrebna. Hvala vam svima – zaključuje Ivana.

Ako joj želite i možete pomoći, novac možete uplatiti na njen račun u Addiko banci, IBAN HR9425000093206182339.

 

Tekst: Max Križanić / drava.info

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati