Konstituiran prvi demokratski sabor u RH

Zagreb – Dan Hrvatskoga sabora obilježava se 30. svibnja. Toga dana prisjećamo se 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiran prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, čime je okončana gotovo polustoljetna komunistička vlast u Hrvatskoj i  otvoren put stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske. 

Hrvatski sabor imao je važnu povijesnu ulogu kroz stoljeća, a nakon konstituiranja višestranačkog Sabora, kao najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela svih građana Hrvatske, u njemu su donesene ključne odluke kojima je određena budućnost Hrvatske, Božićni Ustav, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti i Odluka o raskidu državnopravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Konstituiranju novoga Sabora, tada Socijalističke Republike Hrvatske, nazočili su brojni uzvanici iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica, a zastupnici su za predsjednika Sabora izabrali Žarka Domljana te za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. 

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Također je rekao: „Tijekom svih tih dugih stoljeća i tegobne nam povijesti, Hrvatski državni sabor bio je čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice. Hrvatski je sabor bio nositeljem pravnoga poretka, i u ovisnosti od društvenih okolnosti svoga vremena jamstvom sloboda i prava građana, te općega civilizacijskog napretka.“

Do 2001. godine ovaj se značajan povijesni dan obilježavao kao Dan državnosti, a nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iste godine, 30. svibnja proglašen je spomendanom – Danom Hrvatskoga sabora.

Izvor: sabor.hr

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati