(VIDEO) Zaboravljene ratne pjesme: Opća opasnost poziva na vojno oslobođenje Vukovara i četnicima najavljuju uragan

Dečki iz popularne rock grupe Opća opasnost su hrvatski vojnici, sudionici Domovinskog rata i bivši pripadnici 131. županjske brigade. Stoga su oni kraj rata htjeli dočekati vojnički. Nakon što su karijeru započeli snimanjem ratnog albuma jednostavnog naziva “Opća opasnost” za podizanje morala lokalnim ratnicima, bacili su se u one glazbene vode u kojima i danas uspješno plove.

No, pri samom završetku rata ponovno se vraćaju korijenima i snimaju album “Vrijeme je za grom” koji otvara istoimena pjesma. Pjesmom dečki poručuju neprijateljima da ih čekaju i da je vrijeme za vojno oslobađanje Vukovara. Pjesmu prati možda i najmoćniji ratni spot koji na početku prikazuje čovjeka u slavonskoj narodnoj nošnji kako moli, dok se u pozadini vide hrvatske trupe kako puni elana, žara i energije kreću prema Vukovaru.

Spot pogledajte na našem youtube kanalu:

Pjesmom su željeli, kako kažu, dodatno podići moral prije nego se krene u planiranu i očekivanu operaciju Grom, a u pjesmi se, refrenom, referiraju i na dvije ključne akcije Hrvatske vojske, Bljesak i Oluju riječima: “Digla se Oluja, bljesnula je munja, vrijeme je za grom!”

[product id = 4278]

Operacija Grom nikada nije realizirana, a mnogi i danas žale zbog toga što se okupirani krajevi nisu oslobodili vojnim putem jer su mnogi uvjereni kako bi u tim trenucima Hrvatska vojska ostvarila značajan uspjeh i da su tada, pogonjeni elanom prijašnjih uspjeha i oslobađanjem najvećeg dijela Lijepe Naše, mogli napraviti što god su htjeli.

Kako bilo, odluka je donesena i stvari su se rasplele kako jesu, a nama za sva vremena ostaju pjesme iz toga vremena. Tekst pjesme donosimo u nastavku:

Hej, četnici, dobar dan,
Ne čujem vas dobro!
Pjesmice ne urlate,
K’o da nešto čekate!

Hej, pogledajte u nebo,
Nevrijeme se sprema!
Miriše na uragan,
Vrijeme je za Vukovar!

Ref.
Oluja, digla se oluja,
Bljesnula je munja,
Vrijeme je za grom!

Hej, pogledajte momke te,
Nek’ vam oči zapamte,
Prekaljene ratnike
131. županjske!

Šta je, zvijeri bradate,
Gdje su sada Knindže?
Gdje su sada Arkani
I kapetani Dragani?

Ref.
Oluja, digla se oluja,
Bljesnula je munja,
Vrijeme je za grom!

Da li čuješ ovaj zvuk,
Dopire li do tebe?
Slavonijo, vrijeme je,
Zvone zvona pobjede!

Ref.
Oluja, digla se oluja,
Bljesnula je munja,
Vrijeme je za grom!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati