NAJAVA: Premijera filma Hrvatski anđeli rata o djeci ubijenoj u velikosrpskoj agresiji

Na konferenciji za novinare u Domu specijalne policije u Zagrebu, predstavljen je novi film Jakova Sedlara. Film, koji će premijerno biti prikazan u ponedjeljak, 15. lipnja u Kinu SC-a u Zagrebu, govori o djeci ubijenoj tijekom srbijansko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku. ”Hrvatski anđeli rata” prikazivat će se u sklopu Festivala domoljubnog filma ”Gordan Lederer”.

Festival domoljubnog filma Gordan Lederer ne održava se u jednome mjestu već je zamišljen kao putujući festival koji dolazi u svako veće i manje mjesto u Hrvatskoj, po pozivu gradova i općina. Traje tijekom cijele godine. Autor festivala Marijan Capek istaknuo je da im autori ustupaju filmove besplatno koje oni prikazuju diljem zemlje.

Redatelj filma Jakov Sedlar izrazio je zahvalnost Festivalu domoljubnog filma Gordan Lederer. Naglasio je da za “Hrvatske anđele rata” kao ni za bilo koji drugi svoj film nije dobio potporu Hrvatskog audiovizualnog centra nego od privatnih osoba i nekih institucija.

“Film je dokumentarno povijesni i traje 70 minuta. U njemu sudjeluje devet članova obitelji ubijene djece. Tekst za film je napisao Hrvoje Hitrec, a interpretiraju ga naši vrhunski glumci Dragan Despot i Sanja Marin”, rekao je Sedlar.

U filmu se pojavljuje i hercegovački franjevac fra Jozo Zovko.

“Unatoč teškoj temi fra Jozo daje nadu i jednu poruku koja je humana. Film nismo htjeli završiti bez nade, iako je tema i više nego bolna”, naglasio je Sedlar. Sramotno je, smatra Sedlar, da se još uvijek ne zna točan broj djece stradale u Domovinskom ratu. Govori se o 402 ubijene djece, ali to nije siguran broj. Tragična je šutnja i zaborav kojim se prelazi preko tih žrtava, ističe redatelj.

Producent Fran Juraj Prižmić istaknuo je da je riječ o tragičnom i dirljivom filmu koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji filma. Istaknuo je da neće odustati od domoljubnih tema, iako nikakve potpore ne dobivaju od HAVC-a, javne ustanove koja sufinancira audiovizualnu djelatnost.

“Ne odustajemo, i dalje ćemo raditi teme kroz koje se može saznati prava istina Domovinskog rata, koji je bio oslobodilački, koji nije bio agresorski s naše strane, a ipak se u nekim sferama našeg društva pokušava tako okarakterizirati”, zaključio je Prižmić.

Nakon premijere u Kinu SC-a u Zagrebu u ponedjeljak, 15. lipnja “Hrvatski anđeli rata” bit će u utorak, 16. lipnja prikazani u prostorijama Kazališno koncertne dvorane Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu. Projekcija je u ljetnom kinu Bačvice u Splitu na rasporedu u četvrtak, 18. lipnja, dok će se u Vinkovcima i Vukovaru film prikazivati 19. i 20. lipnja.

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu akciju

Možda će vas zanimati

Sramotna izjava Zorana Milanovića: HOS-ovu ploču treba negdje baciti, oni su se borili i za revitalizaciju NDH, to nema veze s Domovinskim ratom

Zoran Milanović je aktualni predsjednik Republike Hrvatske, no nismo ga imali puno puta prilike vidjeti u ovom mandatu. S obzirom na njegove...

Tragičan dan bitke za Vukovar: Pogibija Ivana Brdara i Velimira Đereka – Sokola

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Hrvatski su branitelji mjesecima, nadljudskim naporima pružali snažan otpor srpsko-četničkim agresorima, koji...

Što se događalo u Zagrebu nakon ulaska partizana 8. svibnja 1945.?

Nigdje nikada nije napisana ili javno izgovorena ona prava istina o partizanskom oslobođenju Zagreba – ma koliko ona nekima može izgledati i...