(VIDEO) Čuvari Bleiburške uspomene – Preživjeli sudionici Bleiburške tragedije svjedoče o potresnim zbivanjima nakon pokolja

Preživjeli sudionici Bleiburške tragedije i osnivači Počasnog bleiburškog voda u filmu svjedoče o turbulentnim događajima koji su pratili njihov rad, suočen sa zločinačkim jugoslavenskim tajnim službama.

[product id=”3351″]

Nakon što su u svibnju 1945. godine partizanske jedinice došle nadomak Zagrebu, nepregledne kolone civila, žena i djece, kao i vojnika, njih oko 700.000 (prema britanskim vojnim izvorima), krenule su u izbjeglištvo, prema savezničkim snagama u južnoj Austriji, priželjkujući njihovu zaštitu. No, nažalost, nisu je dobili. Britanci su ih izručili partizanima, koji su u sotonskom zanosu komunističke revolucije, bez suda i milosti, u krvavom orgijanju presudili desetinama tisuća ljudi koji su završili u stotinama masovnih grobnica od Slovenije do Makedonije. Jedna je to od najvećih rana u povijesti hrvatskoga naroda, poznata kao Bleiburška tragedija, nazvana po mjestu Bleiburgu u Austriji, gdje je počeo Hrvatski križni put.

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udruguspot_img

Možda će vas zanimati