Pismo majke francuskog junaka za 53. rođendan: Za tebe, moj sine Jean-Michel…

Jean-Michel Nicolier “Francuz” (Vesoul, Francuska, 1. srpnja 1966. – Ovčara, noć s 20. na 21. studenoga 1991.), bio je francuski dragovoljac hrvatskog Domovinskog rata, pripadnik HOS–a. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo u obrani Vukovara. Da je danas živ, slavio bi 53. rođendan. Jean-Michel nije mogao mirno promatrati što se u Hrvatskoj događa, te je, čim je  na televiziji vidio što se u Hrvatskoj događa, odlučio da mora pomoći. Rekao je tada majci: Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje.”

Njegova se majka Lyliane Fournier emotivnim pismom prisjetila svog sina koji bi 1. srpnja 2019. godine proslavio svoj 53. rođendan. Sadržaj pisma preveden na hrvatski i izvorne fotografije pisma na francuskom jeziku donosimo u nastavku:

Rukom pisano pismo majke Jean-Michelu na francuskom jeziku
Rukom pisano pismo majke Jean-Michelu na francuskom jeziku

Za tebe, moj sine Jean-Michel

1. srpnja 2019. imao bi 53 godine. U studenom će proći 28 godina otkako tražimo 63 nestala tijela mučenika sa Ovčare. Bez uspjeha! Prokleti rat!

Dio mog bića, uključujući i razum, otišao je s tobom. Tvoja prisutnost, tvoj osmijeh, tvoja ljubaznost, naši razgovori… sve to čini tvoju odsutnost teškom.

“Jednog bića nema i sve je pusto.” Što se mene tiče, upravo je to!

Stalno si sa mnom. Susret ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Mama

Jean-Michel Nicolier s majkom u Francuskoj prije Domovinskog rata
Jean-Michel Nicolier s majkom u Francuskoj prije Domovinskog rata

Podsjetimo, Jean-Michel Nicolier je potpuno sam stigao u Hrvatsku u srpnju 1991. godine i priključio se Hrvatskim obrambenim snagama (HOS) i aktivno je sudjelovao u obrani Vukovara. Svega nekoliko sati prije smrti u podrumu vukovarske bolnice za francuske je medije izjavio: Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Jean-Michel se svojom hrabrošću i odlučnošću zauvijek upisao u srca hrvatskog naroda. Njegovi posmrtni ostaci, nažalost, i dalje nisu pronađeni, a njegov egzekutor Spasoje Petković – Štuka do danas za ubojstvo nije odgovarao.

Jean Michel Nicolier (HOS) i suborci
Jean Michel Nicolier (HOS) i suborci

Uz nadu da će se posmrtni ostaci francuskog heroja konačno pronaći i da će njegov ubojica napokon stati pred lice ovozemaljske pravde, Jean-Michelu želimo sretan 53. rođendan.

S nama je!

www.za-dom.com

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu akciju

Možda će vas zanimati

(VIDEO) Čuvari Bleiburške uspomene – Preživjeli sudionici Bleiburške tragedije svjedoče o potresnim zbivanjima nakon pokolja

Preživjeli sudionici Bleiburške tragedije i osnivači Počasnog bleiburškog voda u filmu svjedoče o turbulentnim događajima koji su pratili njihov rad, suočen sa zločinačkim jugoslavenskim...

POZIV: 2. MEMORIJALNA HODNJA PUTOVIMA PROBOJA IZ VUKOVARA „HOS-ova ŠTAFETA SMRTI“

Poštovani branitelji i prijatelji Vukovara, Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade u subotu, 11.5.2019. organizira 2. memorijalnu hodnju putovima proboja iz Vukovara, pod ovogodišnjim nazivom...

PRONAĐEN CRVENKAPA: Identificirani posmrtni ostaci pronađeni kod Marinaca

Velik je dan za obitelji četvorice branitelja i jednog civila čiji su posmrtni ostaci uspješno identificirani nakon što su nedavno otkriveni u...