skip to Main Content

O projektu

Kao jedan od ratnih zapovjednika iz Vukovara (i Bogdanovaca), ali i kao jedan od branitelja s vlastitom bogatom arhivom iz Domovinskog rata, pukovnik Damir Radnić, često biva „prozivan“ od mnogih svojih suboraca i obitelji poginulih, kao i od mnogih drugih branitelja širom Hrvatske kako bi morao, o ratnom putu svoje postrojbe, napisati knjigu koja će ostati za povijest budućim naraštajima.

Uz sve obveze s prikazivanjem dokumentarnog filma “Štafeta smrti”, kao i privatne obaveze, uspijeva u posljednjih nekoliko mjeseci pripremiti, tj. selektirati dobar dio materijala kao pripremu za buduću fotomonografiju, koja će sadržavati i dosta teksta, svjedočanstava brojnih relevantnih svjedoka vremena i izravnih sudionika obrane Hrvatske, radnog naslova „Vukowar 1991.“, kao i za izložbu ratnih fotografija iz Vukovara i Bogdanovaca pod istim nazivom.

Damir Radnić i Viktorin Jurić Paša jedini su u proboju iz Vukovara iznijeli svoje filmove s preko 300 ratnih fotografija koje su nastale u vrijeme okruženja Vukovara i Bogdanovaca od 1.10. do 18.11.1991., te su danas i svih ovih godina njihove ratne fotografije iz toga vremena vrlo vrijedno arhivsko i povijesno gradivo Republike Hrvatske koje, uz suglasnost, koriste mnogi, npr. Povijesni muzej Hrvatske, Memorijalni centar iz Domovinskog rata Vukovar, Memorijalni centar iz Domovinskog rata Zagreb, kao i mnogi drugi. U pripremi je i ugovor između Povijesnog muzeja Hrvatske i njih dvojice kojim će oni svoje ratne filmove pokloniti tome muzeju, kako bi oni na taj način i zakonski postali povijesna baština Republike Hrvatske.

Jean Michel Nicolier (HOS) I Suborci
HOS I Vojna Policija Neposredno Prije Proboja Iz Vukovara
Dragovoljci HOS-a U Vukovaru

U posljednjih nekoliko mjeseci prikupljane su ponude od nekoliko tiskara za pripremu i tisak knjige, te od nekoliko specijaliziranih foto radionica za pripremu ratnih fotografija za izložbu. Obavljeni su razgovori s više povjesničara, kustosa i galerista u Zagrebu, te je nakon pomnog razmatranja svega ponuđenog donesena odluka kako će promocija knjige i izložba ratnih fotografija biti održana u Zagrebu, u Galeriji MORH-a „Zvonimir“ tijekom mjeseca studenog ove godine, dakle u mjesecu obilježavanja „Bitke za Vukovar“. Autori duboko vjeruju, s obzirom na svoje iskustvo i snagu materijala kojima raspolažu, da će to biti događaj godine u RH u svemu vezanom za Domovinski rat.

Nakon zatvaranja izložba će gostovati u svim gradovima i naseljima koja izraze želju da bi istu vidjeli, dakle bit će moguće izložbu prirediti u vašem gradu ili naselju. No, upravo ovdje se javlja problem zbog kojega je i ova stranica pokrenuta, u nadi da će se na taj način riješiti. Sama priprema knjige za tisak i tisak prvog izdanja od 1.000 primjeraka stoji oko 120.000,00 kn, dok priprema samo jedne fotografije za izložbu u formatu B2 sa okvirom stoji 222,00 kn, a za izložbu je oko 200 fotografija u pripremi (konačni broj ovisit će o prostoru i dogovoru sa upraviteljem Galerije„Zvonimir“, gospodinom Batušićem), što je u konačnici još oko 45.000,00 kn.

Problem je u skoro 170.000,00 kn koliko bi stajali troškovi pripreme fotografija za izložbu i tisak knjige. Stoga vas na ovaj način molimo da unutar svojih mogućnosti pronađete način kako bi sa određenom sumom potpomogli ovaj projekt. Sa strane autora, svi koji pomognu u nastanku ovoga projekta obznanit će se u jednoj posebnoj zahvali u samoj knjizi, a unutar mogućnosti nakon tiska knjige ista će biti poklonjena donatorima donatorima.

Back To Top