Odlučujuća bitka za Srđ

Utvrda Imperial zbog svog je položaja na brdu Srđ iznad starog grada ipak imala najveću važnost. Osim svoje prvenstveno obrambene uloge, utvrda Imperial imala je veliku psihološku ulogu u podizanju morala građana Dubrovnika koji su bili pod višemjesečnom opsadom. 1810-ih su je izgradili Francuzi, a do 1991. nikad nije bila napadnuta. Na dan napada na staru jezgru grada, 6. prosinca, započela je i bitka za Srđ.

Obrambeni položaji Srđa izgledali su tako da se u zapadnom krilu utvrde Imperial nalazilo oko 12 branitelja iz Dubrovnika, a u središnjem tridesetak pripadnika 4. gardijske brigade. Pomoć braniteljima Srđa davali su pripadnici PZO i vodovi IX. bojne HOS-a iz Splita. Agresor je, kako smo naveli prije, napadao topništvom svih kalibara, uz pomoć dvije grupe pješadije iz sastava 3. bataljuna Trebinjske brigade, oko 20 vojnika iz pravca utvrde Strinčjera i 20 s istočne strane iz pravca sela Bosanka. Hrvatski branitelj iz tvrđave su otvorili pješačku i minobacačku vatru te uspjeli pogoditi neprijateljski tenk.

Ipak, napadači su se uspjeli probiti do tvrđave. Kad su došli, iznenadili su se jer nije bilo nijednog hrvatskog vojnika! Naime, branitelji Srđa povukli su se u podzemne hodnike, maknuvši se sa svih vidljivih položaja u dubinu dva do tri kata. Nakon toga počela je snažna minobacačka vatra s hrvatskih položaja na Lapadu. Snage JNA i paravojnih postrojbi iscrpljene su se povukle oko 15 sati te je pokušaj zauzimanja Srđa propao. Topnički napad JNA na Dubrovnik, uključujući Stari grad, trajao je čitavo vrijeme dok je JNA pokušavala zauzeti Srđ, odnosno oko deset i pol sati.

Bitka za Srđ se smatra jednom od najvećih pobjeda Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. Tog dana, 6. prosinca 1991. godine, Dubrovnik su na prvim crtama obrane branila i uspješno obranila točno 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada HV-a kasnije dobiti svoju oznaku broja 163. Ovim nisu prestali pokušaji osvajanja dubrovačkog područja. Konačna deblokada ostvarit će se godinu dana kasnije operacijama “Tigar”, “Oslobođena zemlja”, “Čagalj” i “Konavle”.

Izvor: braniteljski.hr

POVEZANE OBJAVE

Podržimo humanitarnu udrugu

Možda će vas zanimati